Foto: Promo/DSF

Revija Dani slovenačkog filma (DSF) biće održana deveti put od 7. do 10. decembra u Jugoslovenskoj kinoteci u Beogradu, a u glavnom programu premijerno će prikazati neke od najatraktivnijih i nagrađivanijih igranih i dokumentarnih filmskih naslova iz novije produkcije Slovenije, počev od filma "Jahači" reditelja Dominika Menceja.

Film „Jahači“ ovenčan je nizom nagrada na Festivalu slovenačkog filma u Portorožu 2022. godine, među kojima je i Iridium za najbolji debitantski film. Jedan od protagonista tog filma je i srpski glumac Nikola Kojo, koji će i otvoriti 9. DSF.

Na programu je 8. decembra i pobednik ovogodišnjeg Festivala u Portoržu za najbolji dugometražni igrani film „Probudi me“ Marka Šantića, dok će „Posmatranje“ Janeza Burgera o nesposobnosti komunikacije i odsustvu empatije u savremenom društvu publika imati priliku da vidi 9. decembra.

Film “Pero” Damjana Kozolea, koji je prikazan na Festivalu u Roterdamu, kao i na nedavnom Festivalu autorskog filma u Beogradu, na kojem je dobio posebno priznanje selekcije Hrabri Balkan, zatvoriće devete DSF 10. decembra, piše „Seecult“.

Među osam igranih i dokumentarnih dugometražnih ostvarenja u glavnom programu 9. DSF je i dokumentarac „Nestajanje“ austrijske rediteljke Adriane Mračnikar koji se bavi statusom koruških Slovenaca, odnosno stalno prisutnim problemima nacionalnih manjina i migranata.

Na programu je i film namenjen mlađoj publici – “Gajin svet 2” Petra Bratuše, nastavak popularnog filma o adoloscentkinji koja bije bitku sa sajber upadima u svoj svet intime. Filmovi o Gaji dobili su nagrade za najbolji dečji film na festivalima u Motovunu i Sarajevu, a prema navodima organizatora DSF, u slovenačkoj bioskopskoj distribuciji zabeležili su nezapamćenu gledanost.

Poslednjeg dana DSF biće prikazan kratki dokumentarac Vladimira Šojata o slovenačkom pilotu i pioniru avijacije Edvardu Rusijanu, realizovan u produkciji Filmaktiva, studija osnovanog u okviru sekcije Društva „Sava“. Taj film deo je ciklusa „Znameniti Slovenci“, nastalog na osnovu publikacije i izložbe priređene u čast značajnih ličnosti slovenačkog porekla zaslužnih za razvoj kuture, nauke i umetnosti u Srbiji.

Prateći program DSF obuhvata i sada već tradicionalni okrugli sto, koji će biti održan 8. decembra u podne u Jugoslovenskoj kinoteci na temu Stil i manirizam u filmskoj fotografiji, uz moderaciju dr Ivane Kronja. Kao učesnici su najavljeni gosti DSF – Rado Likon, ovogodišnji dobitnik nagrade Milke i Metoda Badjure za životno delo u oblasti fotografije na Festivalu u Portorožu, direktor fotografije Ivan Zadro, kao i Radovan Čok, autor dokumentarnog filma “Žan” o istaknutom snimatelju Ivanu Marinčeku (1922-2020). Tom pioniru slovenačke i jugoslovenske kinematografije, direktoru fotografije i montažeru, koji je snimio antologijske filmove „Kekec“ (1951) Jožeta Galea, „Deveti krug“ (1960) Franca Štiglica i „Dvoje“ (1961) Aleksandra Saše Petrovića, na 9. DSF-u biće upriličena i izložba. Među učesnicima okruglog stola najavljen je i član Upravnog odbora Srpske asocijacije snimatelja Vladan Obradović, filmskа kritičarkа Ana Vučković Denčič i drugi.

Festival se održava i kulturnim centrima iz Niša, Novog Sada, Smedereva, Pančeva, Kovina, Vršca i Bora, a ulaz na projekcije je besplatan.

Bonus video: Dve nagrade za film „Čuvari formule“ na festivalu u Lokarnu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar