Foto: Tanja Drobnjak

Poznati slovenački reditelj Damjan Kozole i producentkinja Zala Opara predstavili su danas u okviru Festivala autorskog filma svoj dugometražni film "Pero" posvećen tragično preminulom glumcu Peteru Musevskom.

Novi film u selekciji „Hrabri Balkan“ će biti prikazan večeras (19h) u Mts Dvorani, a igraju – Primož Pirnat, Mojca Partljič, Tomi Janežič.

Slovenački glumac Peter Musevski bio je neka vrsta muze za režisera i scenaristu Kozolea i igrao je u gotovo svim njegovim filmovima. Reditelj je započeo rad na ostvarenju „Pero“ 2019. godine, što je trebalo da bude, kako je objasnio, neka vrsta terapeutskog putovanja kroz strahove i tuge Musevskog, u čije duševno stanje i depresiju je bio upoznat. Međutim, 18. marta 2020. godine, pred ulazak u pandemiju korona virusa, Musevski je iznenada izvršio samoubistvo.

– Taj šok je bio toliko snažan, kao potres, kao zemljotres. I dalje, nakon tri i po godine, nisam se oporavio – priznaje Kozola dodajući da je ovaj film omaž životu, karijeri i strahovima glumca Petera Pera Musevskog.

– Pero je moj veliki prijatelj i znao sam za njegovu bolest. Odlučio sam da mu pomognem i rekao sam mu: „Hajde da radimo film koji može biti neka vrsta terapije“. Sam proces rada je i bio u tom smeru. Radili smo psiho-dramu koju je vodio slovenački pozorišni reditelj Tomi Janežič. On je i uključen u ovaj film i u to vreme nadao sam se da će biti izlaza za Pera, da će, ipak, biti sve u redu – seća se Kozole.

Slovenački reditelj je, kako navodi, bio 7. marta 2020. u Beogradu gde je gledao filmove sa tadašnjeg izdanja FEST-a, i već je imao spreman scenario o svom prijatelju. Projekat je predao za Slovenački filmski fond i na televiziju, ali, lokdaun u Sloveniji je proglašen 13. marta, a samo pet dana kasnije, odnosno 18. marta 2020. Peter Musevski Pero je nažalost iznenada izvršio samoubistvo.

Foto: Tanja Drobnjak

Zvao ga je Miha Černec, slovenački producent, da mu saopšti vest o tragediji.

– Miha mi je saopštio da je naš Pero… izvršio samoubistvo. Ostao sam u šoku. Nisam mogao da poverujem. Činilo mi se da je to informacija koja nije istinita. Nije mi bilo jasno kako se to tako desilo odjednom, bez pozdrava – seća se reditelj.

Objasnio je da je filmom „Pero“ želeo da napravi oproštaj, ili da se pozdravi sa njim, jer to nije imao priliku u ovom svetu. Zato je napravio jednu vrstu „meta filma“, kao „intimni oproštaj da se ne limitira, ni žanrom, ni dužinom“.

– Pero i ja smo proveli predivna vremena i želeo sam da uhvatim njegov duh na filmu, a ne da se samo bavim faktografijom – navodi Kozole.

Producentkinja Zala Opara je objasnila da su film „Pero“ podelili na dve celine, tako da su prvi deo oko psihodrame i dokumentarizma realizovali 2020, a igrani deo su snimali 2022. godine.

– Zapravo, ovaj film i nije samo o Peru, već je o svima nama. Ima priču za svakoga, to sam sigurna. Na premijeri su mnogi ljudi plakali – navela je Zala Opera, koja potpisuje produkciju sa Danijelom Hočevarom.

Istakla je da je bogata filmografija Petera Musevskog Pera odsjaj i ilustracija čitave slovenačke kinematografije. Ipak, Kozole je primetio da i pored toga, Pero nekako nije imao taj kult glumca, kao što su kod nas imali nedavno preminuli Žarko Laušević ili Nebojša Glogovac, već je bio poštovan i cenjen glumac.

– Zajedno smo radili sedam filmova, šest dugometražnih i jedan kratki. Ogroman je šok što je zauvek otišao i napustio nas. Gledao sam i njegove predstave, imao je matično pozorište u Kranju, gde je odigrao toliko glavnih uloga, a ne možete pronaći mnogo fotografija sa njim. Bio je tako skroman i nije voleo da se slika – rekao je Kozole i podsetio na još jedan tragičan kraj koji ga je mnogo potresao.

Foto: Tanja Drobnjak

– Reč je o vašem pozorišnom reditelju. Igor Vuk Torbica je radio sa Perom baš u Kranju, i znam da je Torbicu jako uznemirila ta smrt. I nažalost, on je učinio isto mesecima kasnije. Mnogo mi je žao Torbice – naglasio je Kozole i dodao da postoji neko uverenje ili pravilo da kada se u društvu priča o depresiji i samoubistvu, to se čini tihog glasa i pognute glave.

Kozole je otkrio da je originalni scenario imao ideju da se otvoreno govori o depresiji kao mogućnosti da se Peru pomogne, ali i priznaje da je znao za njegovu odluku da sebi oduzme život, i taj izbor je prihvatio.

– Imao je 55 godina, jedan dugačak, nepregledan i kompleksan život, i nije mi bilo pravo kada je rekao da želi da se ubije. Ali, šta sam mogao, smatrao sam da je to njegov lični, intimni izbor. Ovde kao da postoji „omerta“, zavet ćutanja, da se o tim temama ne govori. Znam za jednu porodicu koja se tako ponašala. Kada se  samoubistvo dogodilo, oni su dalje išli kroz život kao da se to nije desilo. Pričala mi je jedna žena da se nakon gledanja našeg filma, osvestila i shvatila da je to pogrešno – objasnio je reditelj i scenarista.

Kozole je odvojio nedelju dana da u miru odgleda sve filmove u kojima je igrao Peter Musevski Pero, koliko je imao bogatu karijeru, te je izdvojio i njegovu sjajnu ulogu u ostvarenju „Hleb i mleko“ (2001).

– Bio sam na vašem festivalu LIFFE i dopalo mi se što imate nagrade koje nose imena srpskih i jugoslovenskih velikana filma – „Živojin Žika Pavlović“ i „Dušan Makavejev“. Toga nema u Sloveniji. Smrt kao da nas ne drži dugo, samo par dana, nažalost, a trebalo bi mesecima. Zato sam želeo da uradim film „Pero“, da još barem dve godine koliko smo ga snimali, naš Pero i dalje traje, da ga se stalno sećamo – zaključio je Kozole i osvrnuo se na pitanje jednog psihijatra – da li će film kakav je „Pero“ pomoći ljudima u depresiji da se izleče i ne odluče se za samoubistvo ili može da odmogne i samo pogorša stanje.

Bonus video: Vladimir Perišić o filmu „Lost Country“ na Festivalu autorskog filma

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar