Foto:Promo/Rosi fest

Međunarodni festival klasične muzike "Rosi fest" počinje večeras u 19 sati predstavom za decu "Bastijen i Bastijena", koja će biti izvedena na sceni "Raša Plaović" Narodnog pozorišta, saopštili su organizatori.

Festival, u okviru koga će biti održani i koncerti, predavanja i kursevi pevanja, trajaće do 2. februara, dodaje se u saopštenju organizatora.

U okviru edukativnog programa „Rosi festa“, čuvena operska diva Olga Makarina, u saradnji sa korepetitorom beogradske opere Srđanom Jarakovićem, održaće onlajn dvodnevni majstorski kurs za mlade solo pevače koji će se odvijati u prostorijama „Rosi festa“ na Kolarčevom narodnom univerzitetu 30. i 31. januara, dok će svi zainteresovani predavanje muzikološkinje dr Ane Stefanović moći da prate preko Jutjub kanala festivala 26. januara.

Foto:Promo/Rosi fest

Sedam finalista Rosijevog konkursa za mlade kompozitore „Portreti i sećanja“ publici će se predstaviti 27, 28. i 29. januara, takođe preko festivalskog Jutjub kanala. To su: Džonatan Domingo (Filipini), Rouz Hol (Velika Britanija), Evgenija Koževnikova (Rusija), Adrijan Mocanu (Ukrajna),Tamara Knežević (Srbija), Lazar Đorđević (Srbija) i Brahu Bdil (Izrael).

Na konkursu je učestvovao veliki broj muzičara iz više od 15 zemalja sveta, a jednoglasnom odlukom komisije u sastavu – dr Zoran Erić, dr Ana Stefanović, mr Branka Cvejić-Mezei, mr Ladislav Mezei i dirigent Stefan Zekić, specijalne nagrade su dodeljene Lazaru Ðorđeviću za kompoziciju „21. oktobar“ i Brahu Bdilu za kompoziciju „My Father“s Death“.

Tema konkursa za kompozitore, „Portreti i sećanja“, odnosi se na sećanje na stradanja za vreme Drugog svetskog rata, a mladi stvaraoci imaju priliku da daju svoj doprinos svetskoj kulturnoj baštini u cilju očuvanja sećanja na žrtve Holokausta.

Na završnoj večeri festivala 2. februara biće izvedena opera „Karmen, jedna tragedija“ na Velikoj sceni Narodnog pozorišta u režiji Ane Grigorović i pod dirigentskom upravom Stefana Zekića, direktora festivala.

Foto:Promo/Rosi fest

Produkcija „Rosi festa“ stavlja u fokus socijalno pitanje života Roma i migranata koji se usled migrantske krize suočavaju sa različitim oblicima diskriminacije, navode organizatori.

Sloboda o kojoj peva Karmen, prva operska romska heroina, ista je sloboda koju traže ugrožene socijalne grupe – pravo kretanja, rada i naposletku pravo slobodne ljubavi, navodi se u saopštenju organizatora i dodaje da se celokupan festival održava u skladu sa preporukama Vlade Srbije u cilju suzbijanja pandemije Kovid-19.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar