Foto: Promo/Kondenz

Festival savremenog plesa i performansa "Kondenza", 13. po redu, počinje večeras u Beogradu. Festival, koji će trajati do 29. oktobra, biće otvoren u 20 časova, u Magacinu, predstavom "Nothing can go wrong” Isidore Stanišić i Darje Janošević.

U okviru festivala, koji se održava pod sloganom „Dancing mantras / Mantre plešu“, biće izvedeno šest predstava i performansa, ali i razgovori, predavanja, tribine, projekcije filmova i predstavljanje knjige. Festival se održava kombinovano – u fizičkom prostoru i online, u organizaciji Stanice Servisa za savremeni ples.

Predstava „Nothing can go wrong“, koja otvara festival, tematizuje ljudske strahove u kontekstu savremenog društva, kao i potrebu čoveka da se obezbedi u svakom segmentu svog života, što ga vodi ga ka sve većoj autoizolaciji.

Foto: Promo/Kondenz

Za sutra je zakazano izvođenje predstave „ЯTUCORA“ Marka Milića i Jelene Vuksanović i to u stanu na tajnoj lokaciji, za po jednog posetioca u polučasovnim intervalima. Istog dana od 20 sati u Magacinu je na programu solo plesni performans „Neusamljeno osamljen solo na vezi“ autorke i izvođačice Jelene Alempijević in Novog Sada.

U nedelju, 25. oktobra u Arboretumu Šumarskog fakulteta, u tri termina od 12, 13 i 14h, na programu je predstava „Razotkrivena priroda ili Priče o biljkama i radnicima“ autora i izvođača Vladimira Bjeličića, dok će 27. oktobra od 20 časova u Ateljeu 212 biti izvedena predstava „Lounli plenet – turistička tura kroz dis(u)topiju“, čiji koncept, tekst i izvođenje potpisuju Maja Pelević, Dimitrije Kokanov, Olga Dimitrijević, Tanja Šljivar i Igor Koruga.

Poslednjeg festivalskog dana, u četvrtak 29. oktobra, u Magacinu je od 20 sati na programu premijerno izvođenje predstave „Finale“ autorke i izvođačice Jane Milenković i saradnika i izvođača/izvođačica Isidore Popović, Đorđa Živanovića Grgura, Miloša Janjića, Alise Oravec, Simonide Žarković i Jovane Stojić.

U okviru ovogodišnjeg festivalskog izdanja filozof i teoretičar umetnosti Andrija Filipović održaće online predavanje „Antropocenska ontosonografija: O planetarnom zvučnom okruženju”, Marijana Cvetković, producentkinja i jedna od kustoskinja festivala održaće prevadanje na temu „Kondenz festival: produkcija u obliku otpora“, kao i razgovor o knjizi  „A Live Gathering: Performance and Politics in Contemporary Europe“, koji će voditi zajedno sa kourednicama knjige Anom Vujanović i Liviom Andrea. U sredu, 28. oktobra u 18 časova biće organizovana Čajanka – druženje i razgovor sa saradnicima i publikom.

Film „Dušan Murić: Prakse elementarne nesigurnosti“ biće prikazan u ponedeljak, 26. oktobra, u 17h u Ostavinskoj galeriji, a u fokus stavlja delo Dušana Murića, koreografa, performera i zen anarhiste čiji rad i angažovani govor o svetu u kome živimo predstavlja jedinistvenu pojavu na našoj sceni.

Poseban segment festivala čini saradnja sa Institutom Servantes, u okviru koga će biti predstavljen format plesnog videa koji je veoma malo zastupljen kod nas, ali i ples iz Španije kao najava saradnje sa španskim umetnicima u narednom periodu. Radovi su dostupni na linku https://cultura.cervantes.es/belgrado/sr/fiver-2020—festival-internacional-de-cine/136907

Za sve predstave broj publike će biti ograničen, a obavezna je prijava za dolazak na predstavu na mail adresu [email protected].