Foto:-Stock_neniska; printscreen European Film Festival Palic; arhiva Nova.rs

Projekcijom dokumentarnog filma "Svedok jednog vremena" i nastupom sastava "I plej" večeras će u Domu kulture Studentski grad biti otvoren šesti po redu festival muzičkog dokumentarca Dok`n`Ritam, posvećen svim velikanima srpske i regionalne muzičke scene koji su preminuli prethodnih meseci.

Ovogodišnje izdanje festivala, koje će trajati do 11. juna, odvija se pod parolom „ŠesTO čulo“ u čast muzičara koji su nas napustili u periodu između dve manifestacije: Đorđa Marjanovića, Zorana Simjanovića, Miše Aleksića, Dragoljuba Đuričića, Zafira Hadžimanova, Vojkana Borisavljevića, Sanje Ilića

I dok je večerašnji program zamišljen kao uvod u festival, sutrašnje svečano otvaranje zakazano za 20.45 sati u Amfiteatru Doma kulture Studentski grad, počeće video posvetom „otišlima“ autora Dušana Vesića, nakon čega će biti prikazan američki dokumentarni film „Nekad su bili braća: Robi Robertson i The Band“.

I svakoga dana, sa početkom od 19 sati odvijaće se program pod nazivom „Posveta“ u slavu preminulih velikana. Dokumentarac „Svedok jednog vremena“ Igora M. Toholja, koji je na programu večeras od 19 sati, donosi svedočanstva Simjanovića, Marjanovića, Borisavljevića o „beogradskoj Olimpiji“ – Domu sindikata. O Borisavljeviću, Zafiru Hadžimanovu i Sanji Iliću sutra će od 18 sati na tribini u Magistrali govoriti Ivana Medic, Ana Rogljić i Dragan Jovićević.

Već u sredu Ivan Velisavljević će se sa specijalnim gostima prisetiti „lika i dela“ Zorana Simjanovića, a dan kasnije neki od članova „Riblje čorbe“, i muzički novinari Ivan Ivačković i Dušan Vesić govoriće o Miši Aleksiću i Dragoljubu Đuričiću. Nakon toga premijerno će biti prikazan film „Riblja čorba – Pesme bez kojih se ne može“, čiji su autori Vesić i Sandra Rančić.

Iako je od osnivanja misija festivala Dok’n’Ritam afirmacija muzičkog dokumentarnog filma ovoga puta poseban akcenat stavljen je na „buđenje odgovornosti stvaraocima i njihovim delima“.

– Vrtoglavom brzinom i pod zastrašujućim okolnostima menja se svet u kom smo dosad živeli. Naša čula dodira, ukusa i mirisa pod maskom imaju ograničene funkcije zbog čega šesto čulo (p)ostaje čulo suštine. Njegovim receptorima brže ćemo prepoznavati prave vrednosti. Festival čuva najznačajnije muzičke priče i vodi nas u „novo normalno“ sa jasnom slikom o sopstvenoj DNК – reči su umetničke direktorke i osnivača festivala Sandre Rančić, uz zaključak da Dok`n`Ritam u svojoj DNK sadrži dokumente našeg ritma.

Narednih dana publika će imati priliku da pogleda 20 filmova, od čega su dve svetske, a jedna regionalna premijera. U takmičarski program selektovani su filmovi o Tomažu Pengovu („Odpotovanje“, režija Petra Seliškar), Kirilu Džajkovskom („Savremena muzika za savremeno doba“, režija Nenad Georgievski), romskim muzičarima koji izražavaju svoje viđenje sveta kroz hiphop i pripremaju koncert sa svetski poznatim sastavom „Culture Shock“ („I Am What I Am, The Story of Gypsie Mafia“, režija Andrijana Stojković), zatim ostvarenje o „ocu Balkan beatsa“ u Evropi – jugoslovenskom izbeglici Robertu Soku („Here we Move, Here we Groove“, režija Sergej Kreso), bugarskoj rokenrol sceni („Rokenrol“, režija Borislav Kolev), sastavu „Love Hunters“ („NS Made“, režija Vladimir Bajić)Ova ostvarenja u trci su za festivalske nagrade – priznanje žirija u nacionalnoj i međunarodnoj konkurenciji i nagrada publike.

U revijalnoj programskoj celini „Gradovi kao baze rokenrola“ publika će se podsetiti priča o KST-u, klubovima i sceni Pule, u drugoj će biti prikazani najbolji dokumentarci sa Skopje Cinema City Film Festivala, a biće održana i specijalna projekcija filma „Novi talas – 40 godina nakon“ i tribina o četiri decenije ovog muzičkog pokreta, na kojoj će govoriti Moma Rajin, Zdenko Kolar, Branko Gavrić, Olga Kepčija i Natalija Ćajić.

Festival će podsetiti i na četiri decenije od osnivanja grupe „Električni orgazam“, o kome će govoriti Zorica Kojić, Dragan Ambrozić i Slobodan Simojlović.

Program posvećen muzičkim knjigama „Notabook“ predstaviće nova dela o Leonardu Koenu (govore: Dragan Ambrozić, Uroš Kotlajić i Novica Petrović), grupi „Lajbah“ (govoriće autor i bivši člana benda Teodor Lorenčič, uz izložbu fotografija iz njegove knjige), sastavu „Krim“…

U okviru revijalne selekcije publika će, osim o grupi „The Band“, gledati i dokumentarce o Bili Holidej, i Majklu Hačinsu, frontmenu sastava „INXS“ (Mistify), kojim će biti zatvoren festival.

Tokom festivala biće održana i dva koncerta – prvi večeras od 20 časova kada će u Velikoj sali DKSG nastupiti beogradski sastav “I plej”. Biće to prva svirka benda posle čak deset meseci, zbog čega članovi sastava poručuju: „Sloboda te zove!“

A drugi koncert, kojim će biti zatvoren festival, poseban je jer je posvećen svim našim preminulim muzičkim velikanima. Naziv koncerta je otuda „Nebeski potpourri 20/21 #The Show Must Go On“, a sastav „Lagana sreda“ izvodiće poznate pesme svih preminulih muzičara u novim aranžmanima.

Dok’n’Ritam prvi put je održan juna 2016. godine. Na prethodnim izdanjima festivala prikazano je više od 100 filmova, od čega 60 premijerno, održano je 11 koncerata, nekoliko tribina, promovisano 28 muzičkih knjiga, predstavljeno 12 muzičkih dokumentaraca u nastajanju, a gostovalo je 64 umetnika iz osam država.

Na dosadašnjim izdanjima beogradskog festivala nagrađeni su, između ostalih, filmovi: „Poslednjih sto“ (Morana Komljenović), „Rock’n’War“ ( Damir Pirić), „Najvažniji dečko na svetu“ (Tea Lukač), „LP Pljuni istini u oči Buldožer“ ( Igor Bašin), „Pobednici su dosadni“ ( Olja Miletić), „Zarobljeno vreme, priča o Peci Popoviću“ (Milan Nikodijević), „INDEXI“ (Zoran Kubura/ Bojan Hadžiabdić)…

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar