Počinje Berlinale: 15 filmova u trci za Zlatnog medveda

Kultura 01. mar. 202111:07
Podeli:
Foto: EPA-EFE/CLEMENS BILAN

U Berlinu danas počinje onlajn izdanje 71. Međunarodnog filmskog festivala (Berlinale), a za glavne nagrade će se takmičiti 15 filmova.

Ovogodišnje izdanje festivala biće održano u dva dela. Od 1. do 5. marta biće onlajn takmičenje i dodela nagrada, dok će projekcije filmova za javnost biti omogućene od 9. do 20. juna.

Planirano je da neke projekcije budu na otvorenom.

Kako je ranije prenela agencija Frans pres, među ostvarenjima, nalaze se dva francuska filma – „Albatros“ Gzavijea Bovoa i „Mala mama“ rediteljke Selin Skijama.

Nemce će predstavljati film Marije Šreder „Ich bin dein Mensch“ (Tvoj sam čovek) i rediteljski prvenac glumac Danijela Brila „Nebenan“.

Rumunski reditelj Radu Žude, koji je 2015. u Berlinu nagrađen za fim „Aferim“, ove godine se takmiči sa ostvarenjem „Bad Luck Banging or Looney Porn“.

Od 15 ostvarenja, 12 je snimljeno u potpunosti ili delom tokom epidemije koronavirusa.

Žiri ovogodišnjeg festivala činiće šest ranijih dobitnika glavne nagrade – Zlatnog medveda. Članovi žirija, koji ove godine neće imati predsednika, biće pozvani u Berlin da pogledaju filmove odabrane u glavnom takmičarskom delu. Žiri, čiji je član i Jasmila Žbanić, biće pozvan da odredi pobednike u svakoj kategoriji.

Na festivalu u Berlinu dodeljuju se nagrade Zlatni medved za najbolji film, Gran pri žirija, kao i Srebrni medvedi za najboljeg reditelja, glumca, glumicu, scenario i filmsku muziku. Od 1992. na tom festivalu se dodeljuje nagrada Tedi za film koji se bavi tematikom LGBT populacije.

Međunarodni filmski festival u Berlinu je osnovan 1951. a od 1978. godine redovno se održava svake godine i to u februaru.

Zlatnog medveda je prošle godine dobio film „There is no Evil“ Muhameda Rasulofa.

Komentari

Vaš komentar