Počelo snimanje filma o velemajstoru Svetozaru Gligoriću

Kultura 06. apr. 202110:27 > 10:29
Podeli:
Foto:Promo/Filmski centar Srbije

Igrana rekonstrukcija čuvene šahovske partije velemajstora Svetozara Gligorića iz 1953. godine, sastavni deo dokumentarnog filma "Gligorićeva Mar del Plata - Kraljeva indijska varijanta" Ognjena Rakčevića o našem najboljem šahisti svih vremena, snimljena je upravo u biblioteci Astronomske opservatorije na Zvezdari, saopšteno je iz Filmskog centra Srbije.

Glumci Radomir Nikolić i Nikola Krneta, zajedno sa maskerkom Draganom Injac, oživeli su likove Svetozara Gligorića i Miguela Najdorfa. Igrane delove režira Milan Todorović, direktor fotografije je Vladimir Pavić, a montažer Vladimir Marković. Kostinografkinja je Jovana Božović.

Sa snjimanja filma „Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta“ Foto:Promo/Filmski centar Srbije

– Neobično sam srećan što imam priliku da istražujem životni put još jednog velikana domaćeg sporta. Život Svetozara Gligorića je više nego zanimljiv i ne može stati u jedan film. Meni najuzbudljiviji događaj iz njegovog života jeste šahovska partija, odigrana na turniru u argentinskoj Mar del Plati, kada je protiv svog velikog rivala Miguela Najdorfa odigrao novu šahovsku varijantu, u njemu omiljenom otvaranju. Ta varijanta je ušla u anale šahovske igre, a na svežini nije izgubila sve do dana-današnjeg, jer je veliki šahisti i dalje rado igraju. Produkcija svakog filma podrazumeva zajednički rad i zato sam radostan što su se u ostvarivanje mog sna uključile moje bliske kolege i prijatelji i svi oni, daju nemerljivi doprinos ovom filmu u nastajanju. Osim toga, ponosan sam što će ovaj film biti i moj doktorat na doktorskim umetničkim studijama na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu – rekao je producent Ognjen Rakčević.

Ognjen Rakčević i Milan Todorović već su sarđivali u slučajevima dokumentarnih filmova takođe na istorijsko-sportske teme – „Tapavica“ (2016) i „General Svetomir Đukić“ (2020), koji će imati beogradsku premijeru na Martovskom festivalu u Domu omladine Beograda od 19. do 25. aprila, u selekciji dokumentarnog filma do 50 minuta.

Foto:Promo/Filmski centar Srbije

Film „Gligorićeva Mar del Plata – Kraljeva indijska varijanta“ podržao je i Pokrajinski sekretarijat za visoko obrazovanje i naučnoistraživačku delatnost.

Komentari

Vaš komentar