Džon Glen i Rodžer Mur Foto:Markus Wissmann / Alamy / Alamy / Profimedia

Svetska premijera dokumentarnog filma "Samo za naše oči: Džon Glen" (For Our Eyes Only: John Glen) o čuvenom britanskom reditelju pet filmova o Džejmsu Bondu, biće održana 24. aprila u Domu omladine Beograda, u programu ovogodišnjeg duplog 67/68. Martovskog festivala.

Britanski režiser Džon Glen bio je 2017. počasni gost Šestog međunarodnog filmskog festivala „Sinevejs“ u nemačkom gradu Brunsvik, gde je primio nagradu za životno delo kao montažer, režiser druge ekipe i režiser.

Dokumentarac sadrži iscrpan razgovor koji je sa Glenom vođen pre festivala u njegovom domu u Oksfordširu, a tu su i izjave glavne glumice filma „Oktopusi“ Mod Adams i Beatris Liber koja je igrala u filmu „Operacija svemir“, nemačkih filmologa Vilanda Švanebeka i Iva Ricera, i drugih.

Karijera Džona Glena kao montažera, režisera druge ekipe i režisera, koja između ostalih obuhvata i ostvarenja „Asovi: Gvozdeni orao III“ i „Kristofor Kolumbo: otkriće“ tema je ovih razgovora.

Režija pet filmova o Džejmsu Bondu („Samo za tvoje oči“, „Oktopusi“, „Pogled na ubistvo“, „Dah smrti“ i „Dozvola za ubistvo“) analizirana je u odnosu na Glenovu režiju akcionih scena filmova „Divlje guske“ ili filmova Pitera Hanta „Zlato“ i „Viči na đavola“.

Scenarista i reditelj ovog filma je Karsten Panic (Carsten Panitz), koji je diplomirao engleski jezik i američku književnost na Univerzitetu Bilefeld 2009. sa radom o režiseru Džonu Karpenteru.

Snimio je nekoliko kratkih filmova kao scenarista i režiser, bio je izvršni producent dugometražnog igranog filma „Zvischen Sommer und Herbst“ scenariste i režisera Danijela Mansa.

Panic priprema svoj prvi igrani film kao scenarista i režiser i režira scensku adaptaciju Hofmanovog dela „Der Sandmann“ kao monodramu sa glumcem Stefanom Majsnerom.

„Samo za naše oči: Džon Glen“ je njegov prvi dugometražni dokumentarni film, navodi se u saopštenju Doma omladine.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar