Počele probe predstave „Široka zemlja“

Kultura 15. mar. 202122:56 > 22:58
Podeli:
Vojin Ćetković
Vojin Ćetković Foto: E-Stock/Mirko Rodic

U Jugoslovenskom dramskom pozorištu (JDP) danas su počele probe predstave "Široka zemlja" Artura Šniclera u režiji Marka Manojlovića, saopšteno je iz beogradskog teatra.

Uloge umače Vojin Ćetković, Marja Vicković, Branislav Lečić, Svetlana Bojković, Milica Mihajlović, Milena Vasić, Nikola Rakočević, Srđan Timarov, Tamara Šustić i Aleksej Bjelogrlić.

Scenograf je Branko Hojnik, kostimograf Lana Cvijanović, kompozitor Vladimir Pejković a za scenski govor zadužena je Ljiljana Mrkić Popović. Premijera predstave planirana je za prvu polovinu maja na Sceni Ljuba Tadić.

Široka zemlja, prva proba. Foto: JDP

Tragikomedija Artura Šniclera „Široka zemlja“ objavljena je pre tačno 110 godina, 1911. u Berlinu a iste godine je prvi put izvedena u Folksteatru u Beču. Šnicler je u to vreme bio u zenitu slave i popularnosti pa je njegovo delo istovremeno izvođeno na čak devet pozornica nemačkog govornog područja.

Premijera je planirana za prvu polovinu maja na sceni „Ljuba Tadić“.

Artur Šnicler, po obrazovanju lekar,  austrijski je pripovedač i dramaturg. Bio je pripadnik avangardne umetničke grupe Jung Wien (Mladi Beč) i jedan od najistaknutijih autora tzv. Wiener Moderne (Bečke moderne). U svojim dramama poigravao se sa formalnim, ali i društvenim konvencijama. Zbog implicintnog opisa seksualnosti optuživali su ga da je pornografski pisac. Autor je romana, novela i drama. Još tokom studija pokazao je posebno interesovanje za psihijatriju, a lično poznanstvo sa Sigmundom Frojdom imalo je veliki uticaj na njegov književni opus.

Marko Manojlović je debitantsku predstavu „Smrt“, po tekstu Vudija Alena, režirao 2005. godine na sceni Studio JDP. U Jugoslovenskom dramskom pozorištu je režirao i predstave „Noć ubica2 (2007), „Nebeski odred“ (2009) i „Samo neka bude lepo“ (2012).

Komentari

Vaš komentar