Predstava Gospođa Ajnštajn, Gospodja Ajnštajn, proba predstave
Dušanka Stojanović Glid i Goran Jevtić Foto: Narodno pozorište u Beogradu

U Narodnom pozorištu u Beogradu počele su probe predstave „Gospođa Ajnštajn“ koju po tekstu Snežane Gnjidić režira Karin Rosnizek. Premijera je planirana za 30. jun (20,30) na Sceni „Raša Plaović“, a u podeli su Dušanka Stojanović Glid (Mileva Ajnštajn) i Goran Jevtić (Albert Ajnštajn).

„Gospođa Ajnštajn“ je priča o ljubavi i strasti, poverenju i izdaji, zasnovana na novim saznanjima o doprinosu Mileve Marić u stvaranju najpopularnije naučne teorije na svetu – teorije relativiteta. Na osnovu izučavanja biografija ovog bračnog para, potkrepljenih ličnom prepiskom između Mileve i Alberta, kao i pismima koje su oboje slali Milevinoj prijateljici sa studija Heleni Savić, ova drama pruža priliku da dublje proniknemo u tajanstvene sile koje su oblikovale sudbinu naše naučnice Mileve Marić Ajnštajn.

Rediteljka Rosnizek uradiće i izbor muzike, dramaturg je Đorđe Kosić, scenografiju će kreirati Jasna Saramandić, kostimograf je Petra Fotez, dok će o scenskom govoru brinuti LJiljana Mrkić Popović.

Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Saradnici na predstavi su Nemanja Konstatinović, Marija Kovačević (producenti), Miloš Obrenović (inspicijent), LJubica Raković (sufler), Luka Jovanov (asistent režije i prevodilac), Anastasja Pribilović (producent na praksi) i Ana Vavrzinjak (gost saradnik u produkciji, kao deo programa razmene osoblja Evropske pozorišne konvencije).

Bonus video: Aleksandar Đuričić_ Kapor mi je pisao preporuku za FPN

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar