Peter Gabriel
Foto: EPA-EFE/ENNIO LEANZA

Piter Gejbrijel, poznati muzičar i organizator festivala, pozvao je vlasti u Velikoj Britaniji da potpišu nacrt za održavanje festivala ovog leta jer stalna odlaganja dovodi u pitanje njihove planove.

Britanska vlada je u ponedeljak odložila ukidanje mera za velika okupljanja do 19. jula, iako se očekivalo da ona budu dozvoljena od 21. juna. Vlasti su odlaganje za još ceo mesec obrazložile potrebom da se pruži više vremena da bi više ljudi bilo vakcinisano. Premijer Boris Džonson označio je 19. juli kao „krajni rok“, ali dodatni mesec neizvesnosti u vezi s tim da li će biti popuštanja mera znači i da će organizatori pre unapred otkazati festivale nego rizikovati da budu pripremljeni, pa otkazani, rekao je Gejbrijel danas na BBC radiju, a prenosi „Gardijan“.

Gejbrijel, nekadašnji pevač grupe Genesis i uspešan solo izvođač, pokrenuo je i vodi festival „Vomad“ od 1982. godine. Ovogodišnje izdanje tog festivala posvećenog vorld mjuziku planirano je od 22. do 25. jula, što ne ostavlja prostora za manevar ako mere ne budu ukinute.

Više od četvrtine festivala planiranih u Velikoj Britaniji u 2021. godini otkazano je pre maja zbog izostanka komercijalne ili vladine podrške, pokazuju podaci Asocijacije nezavisnih festivala, a piše britanski list. Vladin potpis na nacrt za osiguranje (održavanja) festivala omogućio bi ovom sektoru nastavak priprema za letnju sezonu, rekao je Gejbrijel i dodao da bi u ovom sektoru radije prihvatili isplatu premija od vlade nego tražili grantove.

„Naš problem leži u tome što nakon ove četiri nedelje nećemo imati dovoljno vremena da sve pripremimo tako da ćemo imati i dodatne velike troškove. Ne tražimo mi milostinju. Bili bismo zadovoljni time što bi vlada bila voljna da nam zajamči da će od toga biti novca. Ono što nam je potrebno, pre svega, jeste sigurnost, jer najveći broj nas ne može da rizikuje da izgubi sve ako pripremi festivale“, kazao je Gejbrijel.

Britanska vlada već jemči za rizik od poplava kroz jedan fond, kao i kupcima stanova i kuća kojima je to prvi dom kroz obezbeđivanje depozita, podsećaju novinari „Gardijana“. Pored toga, neki (probni) veliki događaji već su dozvoljeni. Konjičke trke u Askotu gledalo je 12.000 ljudi, a završne mečeve Evropskog prvenstva u fudbalu na Vembliju gledaće do 45.000 ljudi.

Džesi Norman, finansijski sekretar u Trezoru, rekao je BBC radiju da će taj Gejbrijelov predlog biti predmet dogovora organizatora festivala i ministarstva kulture, podsećajući da su britanske vlasti do sada „ulile ogroman novac“ u oblast umetnosti i kulture, podržali su je sa dve milijarde funti, a da su mnogi delovi sektora u okviru kog rade festivali već videli koristi od toga.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar