Neda Todorović, Foto: Marko S. Todorović

Po čemu ću ga pamtiti? Radije ni po čemu. Ipak, po beskrajnoj, ukrajinskoj ratnoj priči. Po novim sojevima korone otpornim na vakcine. Po tenkovima uperenim u holandske poljoprivrednike. Po domaćem kriminalno političkom trileru sa ljubavlju, mržnjom, izdajom i prisluškivanjem. Ko li će koga?

Po sukobu zbog para u beogradsko zagrebačkom porodičnom klanu, tom aktuelnom tabloidnom hitu. Po samozaljubljeno komičnom videu priproste voditeljke. Po teškom medijskom trovanju šundom i kičem. Po raspadu sistena vrednosti, po obesmišljavanju života. Realnost dramatičnija od svake literature, a budućnost neizvesna, preteća, kako nas odozgo zastrašuju najgorom zimom od 1944.

Šta je tu virtuelno a šta stvarno?

Mnogi traže zaborav na obalama, pod palmama, u provodu, kao da im je poslednje. Drugi se od žege, na plus 40 ponovo samozatvaraju u kuće, životare pod klimom, ponavljajući – moja kućica moja slobodica. Svi se branimo od najezde loših vesti zatvarajući oči i uši. No news – good news!

Ja bežim u literaturu. Vesna Goldsvorti, autorka velikog svetskog hita ’’Gvozdena zavesa’’, šalje video recept u kome poručuje da – knjige leče. Upravo je objavljeno novo izdanje njenog prvog, velikig hita ’’Černobiljske jagode’’. Koliko je samo aktuelno to mesto havarije u ukrajinskoj nuklearnoj centrali te 1986. koja je obeležila našu mladost. A kakva je tek ovo havarija u zemlji ondašnje najveće havarije? Intimna ispovest, dnevnik, memoari, slatko gorka priča o dva grada, dve kulture, o borbi za život. Ponovo je čitam. Uživam. Poručuje da predaja nije rešenje.

Suzana Tamaro, autorka svetskog hita ’’Idi kuda te srce vodi’’, prevedenog na 35 jezika i prodatog u dvadeset miliona primeraka! Najprodavanija italijanska knjiga 20. veka. Prijateljice smo na FB-u, vidim da se povukla u prirodu, godinama čekam njenu novu knjigu. Evo je! ’’Velika ljubavna priča’’, zastrašujuća i otrežnjujuća, dramatična i potresna. Putokaz ka ponovnom rođenu, ’’Alba fert lucem’’ – ’’Zora rađa svetlost’’ ili – svetlost uvek pobeđuje tamu. Gutam je naiskap, kao čašu hladne vode u pustinji.

Biljana Willimon, slikarka spisateljica mnogo čitane knjige ’’Nismo na istom brodu’’, ponovo u izlozima knjižara: ’’Moj život s Begbedeom’’. Ljubavni susret dvoje poznatih umetnika u doba korone i pretnje svetskim ratom. Priča o ženi i njenoj neugasloj potrebi da se igra na svakom uzrastu. Nova verzija ’’Žene i njene igračke’’, pozorišne i filmske priče koju je svojevremeno ovekovečila mitska Eva – Brižit Bardo. Krajnje duhovito, pa je za mene Bilajnin život s Begbedeom bio moje lečenje Begbedeom i njihovom virtuelnom literarnom vezom.

Eto, tako preživljavam ovo Leto 2022. Budućnost? O njoj ću misliti sutra.

Bonus video – Mundobasket izmiče: I šta ćemo sad? – gost Vladimir Stanković

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar