Neda Todorović i Zdravko Šotra/ Foto: Petar Marković/Nin

Petak, 28.mart, 4:53h

Beograd se i dalje drži visoko na svetskoj top listi. Kakvoj – takvoj. Jutros je drugi, a bio je prvi grad po stepenu zagađenosti, sa indeksom od 162! Čim otvorimo prozor ili vrata terase, naš prečišćivač vazduha postaje pobunjenik. Oglašava se crvenom lampicom i protestnim brektanjem.

I aparatima je prekipelo. I oni su se inficirali. Imam toliko informacija o koroni na mom telefonu, da je umesto da zvoni počeo da kašlje ( Saša Pavlović, facebook.com).

Jutarnje varljivo sunce bezuspešno pokušava da se probije kroz čelični obruč izmaglice koja je teško nalegla na grad. Borba za svaki udisaj, i kad niste zaraženi. A današnji dan je SZO proglasila danom prirode. Pozvala nas je da se okrenemo prirodi. Licem ili leđima, na koga misle? Na nas u izolaciji? Pa mi bespomoćno sedimo iza zatvorenih varata i prozora.

Shvatam taj poziv kao popravni ispit. Nisam sigurna da ćemo ga položiiti. Šta će biti sa milionima pa i milijardama maski, rukavica, zaštitnih odela i druge potrošne higijenske i medicinske opreme koju, ne razmišljajući, bacamo u kontejnere. Zar ne bi trebalo već sada doneti neke propise o bezbednom uništavanju ili recikliranju tih okeana novog otpada? Najavljuje se novi ekološki horor.

Higijenske mere uspostavljaju novu domaću rutinu. Dezinfikovati sve što dolazi spolja, postaje deo svakodnevnih radnji koje nam bez milosti jedu vreme. I mentalna higijena je veoma važna u ovom vremenu bez planova. Drugačija su ova nova “merila vremena“, ali se okretanje ženskom potencijalu, za koje se zalagao Markuze u istoimenom delu, pokazuje kao uvek delotvorno.

U kriznim vremenima raste vrednost nepriznatog, ženskog rada od koga i bukvalno zavisi opstanak svake porodice. I šire, naravno. “Kakav je vaš plan za naredno leto? Ostati živ, ostati živ“… stihovi su pesme koja je postala hit na mreži dok teče ovo bestežinsko stanje.

Noćas počinje letnje računanje vremena, ponovo ćemo pomeriti časovnike za jedan sat unapred… Jedina korist od tog ustaljenog rituala je što ćemo u konačnom bilansu u izolaciji provesti sat manje, šale se u svetskoj štampi. Dobrobit malih stvari.

Imam utisak da u ovoj imitaciji života socijalne razlike rastu, da se nejednakosti pojačavaju. Najgora opcija – biti siromašan, biti sam, a biti star. Dragan B., Z-ov kolega ton majstor, danima se bori sa nemilosrdnom administracijom Rajfajzen banke da komšinici, koja ispunjava sva tri kriterijuma, donese penziju. I on i njegov sin su ovlašćeni da podižu tu penziju, ali nepokretna devedesetogodišnjakinja nije u banci na vreme registrovala promenu istekle lične karte. Pa sada traje hod po mukama, igra gluvih telefona i automata koji traže da sačekate, da bi gospođa došla do sopstvenog novca. Aman bre, Rajfajzen! Umesto pozivanja na vašu pravnu službu, na brojna pravila i preporuke, bio bi dovoljan i jedan jedini, sasvim mali ljudski gest samislosti.

Pobeda medicine nad bolešću je najveća zajednička, planetarna želja. Jedna takva pobeda jutros je postala glavna vest na javnom servisu: tim lekara KBC-a izveo je, prvi u svetu, uspešan porođaj trudnice (24) sa teškom plućnom hipertenzijom i stentom. Porođaj je obavljen carskim rezom, beba je rođena sa sedam i po meseci, u inkubatoru je i obe, majka i beba osećaju se dobro. Izvanredan podvig beogradskih lekara. Odlična vest! A vest bez ijedne reči o koroni – 100 % bez! Gracias a la Vida, prigodni je naslov čileanske, angažovane etno pesme Violete Para u interpretaciji Mercedes Sosa.

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram