Ivan Tasovac i Ivan Lalić Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV, Dragan Mujan/Nova.rs

Sa Tasom sam bio odličan drugar. Delili smo zajedno postoktobarske ideale. Bio je duhovit, harizmatičan, sposoban. Jako sam voleo i njegovog ćaleta. Igrao je u jednom mom komadu u Narodnom.

Veliki kralj, Predrag Tasovac. Ivan je od filharmonije napravio čudo. Bio je pravi dragulj na našoj kulturnoj sceni. Kafančili smo, drugovali, zezali se. Na svadbi mi je odsvirao nekoliko divnih kompozicija na klaviru. Sve onako, u belom fraku i sa leptir mašnom. A onda smo se razišli. Krenulo je od Cece. Na nekoj javnoj prigodi – slikao se s njom nasmejan. To su svi objavili. Bilo mi je čudno kako jedan vrhunski umetnik, a ja verujem i humanista, može da da tu vrstu legitimiteta folk metafori devedesetih. Krenula je svađa. Branio ju je u superlativima. Ta vrsta egzibicionizma mi je postala odvratna.

A onda je napravio onu jeftinu, glupavu, pseudoelitističku kampanju u Strahinjića bana „Hvala što ne dolazite“ i tikva je među nama skroz pukla. Potom sledi njegov politički angažman koga svi vrlo dobro znate. Imali smo dzentlmenski ugovor o nenapadanju u ime stare ljubavi. Poštovali smo prećutni deal, ja sam ga sklonio sa radara i bavio se svojom dečicom i pukim preživljavanjem bez državnog vetra u leđa.

Sad, kad ga više nema, pokušavam da ga upamtim iz divnih vremena. Generacija smo, uzasavam se pomisli da će njegova dva sina će odrastati bez oca. Zapravo – preteško mi je, još uvek sam ošamućen zbog strašne vesti.

Zubin Mehta KZŠ
Ivan Tasovac Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Ali opet – taj Tasin pragmatizam tako jasno očitan u slučaju Cece je nešto ne sme da se zaboravi. Oportunitet koji potpuno obesmešljava etički kodeks – suštinu bitisanja jednog umetnika, ga je na kraju i doveo do statusa ministra i advokata tabloida. Otrovne poruke koje je slao dojucerasnjim prijateljima su rezultat potpunog moralnog posrnuća. Prilažem neke od njih. Nemojmo to gurnuti pod tepih, iako je čas tužan, pretužan.

Jer – znate kako kaže Njegoš: „Samo obraz i bruka traju dovjeka“. U zemlji u kojoj je moral vrsta u potpunom izumiranju, ne smemo da se pravimo mrtvi ni u ovom času. A ja ću uzeti sebi pravo da ga pamtim po našim najlepšim danima. Tako mi moja duša nalaže.

Bonus video: Tasovac sa BGD filharmonijom

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare