Dragan Ambrozić, Foto: Goran Srdanov

Prošle godine uveli smo novu rubriku: domaći specijal za Novu godinu – predstavljamo vam naše izabrane muzičke talente, vredne posebne pažnje tokom 2023. Neki od njih su potpuno novi na sceni, a neki već od ranije prisutni, pojedini su upravo objavili prve albume, a drugi ih još sanjaju.

Među njima se možda kriju biseri mainstreama popularne muzike kod nas, koje ćemo otkriti u sledećoj godini.

Zaključićete i sami: ako ništa drugo, u ovim krajevima ne nedostaje potrebe da se iskažemo kroz muziku!

NATALEÉ

Natali Rajković jedna je od najsnažnijih novih pojava na našoj muzičkoj sceni – kao pevačica, pesnikinja i, uopšte, kreativno žensko biće. Sa svojim sjajnim bendom već se dokazala u autorskom pop-reggae žanru, uz uplive hip hopa i nekog čudnog bluesa, primerenog ovom dobu, sa izuzetno angažovanim tekstovima, u kojima nema ničeg parolaškog – samo mnogo toga proživljenog. Nije nam teško da potpišemo da je Nataleé definitivno buduća zvezda.

„Prvi plan“

LUKA RAJIĆ

Da je Luka Rajić jedan od najvećih regionalnih pop talenata, znamo već neko vreme, i pravo je čudo da do danas još nije postao naš predstavnik na Evroviziji ili odsvirao veliki letnji koncert na Tašmajdanu. Nema ničeg na prvu loptu kod njega, ovo je muzika za pametne top liste, inspirisana Harryjem Stylesom – Lukin rad jedan je od najvažnijih dokaza da kod nas već postoji mainstream pop muzika sa oštricom.

„Ljubimo se“

MLADABEBA

Provokativna više nego što je naša scena navikla, poigravajući se stereotipima koji dominiraju javnom scenom, Ana Vuković AKA Mladabeba je već sad neka vrsta nacionalne mini-senzacije. Kao i kod ostatka trap generacije: to što živimo u prljavom, senzacionalističkom svetu, samo je izazov za nju da ponudi svoj komentar i refleksiju tabloidne egzistencije na koju nas primoravaju. Njen glas, kao da sve vreme zavodljivo poručuje – OK, ali sve to me se uopšte ne tiče – i vi znate da joj pomalo zavidite na slobodi da zauzme i odbrani takav stav.

„Stanija“

TAM

Obećavajuće autorsko pop ime svakako je Tamara Popović, čiji koreografisani nastupi pokazuju neskrivenu ambiciju da se u punom svetlucavom sjaju prenese model punokrvnog američkog R&B nastupa i zvuka kod nas – i tako napravi inovacija na domaćoj sceni. Dilema je samo postoji li muzička industrija tj. adekvatna biznis struktura koja može da je prati, ali pošto sve više novih glasova na sceni ide u ovom pravcu, Tam je očigledno pionir na čijem će se primeru pokazati da li je ovde moguće napraviti proizvod koji se može prodati van naših granica.

„Rizik“

GUJE IZ OLUJE

Ako tražite čistu autentičnost i hip hop je vaša muzika, bolje i svežije neće naći od dvočlane postave koju čine Bani Yamamoto i Uranova Sirena. Devojčice iz ulaza zakivaju kritičkim rečima, ljuto sipaju i ne prestaju. Njihovo veličanje i pominjanje starih heroja rep scene od Moskrija do Smoke Mardeljana, samo znači da one preuzimaju istoriju hip hop zajednice, a time i odgovornost za njenu budućnost.

„Avanti“

MITSKO BIĆE

Pod ovim imenom deluje Jovan Ilić (r. 2001), izuzetan kantautorski talenat, već dokazan sa svojim zabeleškama o odrastanju i osećajnom okruženju u kome živi. Retko originalna pojava na koju posebno skrećemo pažnju, a ovde ga predstavljamo u saradnji sa Kineskim restoranom.

„Bilo nekad“

PROTO TIP

Ultra-snažni garažni bend iz Hali Gali generacije, u kome prepoznajemo nasleđe prethodnih beogradskih grupa, od Repetitora naovamo, ali i novu divljačnost primerenu 21. veku. Najbolji kao odlepe i odlete u nebo nošeni gitarama, Proto tip bi morali da tokom 2023. predstave šta umeju na velikim pozornicama i ozvučenjima, jer su prosto sazreli i prerasli underground status.

„Strah“

DAZE

Jedan od najtalentovanijih i najemotivnijih mladih rok bendova u Beogradu, mladić i dve devojke koji se odlično uklapaju u trend novih indie bendova širom sveta. Ilija Maršićević, Katarina Zarić i Anđela Žikić, uživo su čisto uživanje, i treba da nastave u tom smeru kad budu rešili da snime album, nadamo se što pre – i to na srpskom!

„Running“

LAPLANDER

Inovativno ukrštanje elektronike i etno motiva u okviru iščašene pop pesme, pokazuje se kao odličan koncept za otkačene žurke u našoj zemlji ispaloj iz zgloba. Dvojac Niko Nikolić i Azza svakako na vrlo originalan način testira granice svih žanrova i daje novo viđenje mnogih klišea u našoj kulturi uopšte. Nismo sigurni da ove numere mogu ikad biti deo mainstreama, ali je svakako zabavno zamisliti za trenutak paralelnu Srbiju u kojoj bi svi slušali ovakve hitove.

„Agni“

DUDA BURŽUJKA

Neka vrsta rok kabarea – što je krajnje neubičajeno na našoj sceni – u kome glavnu ulogu igra Julija Petković, mlada novosadska glumica poreklom iz Niša, tumačeći lik Dude Buržujke. Dudine avanture ilustruju svakidašnje teškoće snalaženja u stvarnom svetu Srbije i šire, idući pomalo tragovima Laboratorije zvuka Braće Vranešević.

„Fali program“

Bonus video: Cane o 40 godina karijere Partibrejkersa

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare