Foto: Promo

Nagradu "Radoje Domanović" za ukupan doprinos srpskoj književnoj satiri dobio je profesor univerziteta i pisac satiričnih priča Zoran Božović, saopštilo je danas Udruženje književnika Srbije.

Priznanje za najbolju knjigu satire u 2023. dobila je zbirka aforizama „Kolektivno ludilo“ Slobodana Simića, a nagrada za najuspeliji zbornik pripala je Đorđu Otaševiću za „Savremeni južnoslovenski aforizam“. Vitomir Teofilović je nagrađen za knjigu „Poetika aforizma“ koja je proglašena najboljom teorijskom knjigom o satiri.

Zvanje „Ekselencija satire“, koje se dodeljuje najboljim satiričarima iz drugih država, dodeljeno je Ljupki Cvetanovoj iz Severne Makedonije, Ekremu Maciću iz Bosne i Hercegovine, Perici Jokiću iz Crne Gore i Zlatku Tomiću iz Hrvatske. Priznanje će dobitnicima biti uručeno 22. marta, na svečanosti u Udruženju književnika Srbije.

Radoje Domanović rođen je 16. februara 1873. u Ovsištu kod Topole. Nagrada koja nosi njegovo ime prvi put je dodeljena 1973. Ranijih godina nosioci tog priznanja bili su, između ostalih, Dušan Kovačević, Milovan Vitezović i Matija Bećković.

Bonus video: Stevo Grabovac – dobitnik 70. NIN-ove nagrade

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar