Andrej Josifovski, Pijanista, emisija Među nama, Medju nama
Andrej Josifovski Foto: Nova S

Ulični umetnik i arhitekta Andrej Josifovski Pijanista nominovan je za prestižnu nagradu "Future of the Emerging Europe Awards 2021" u Briselu.

Beogradski ulični umetnik i arhitekta našao se tako u društvu 50 imena iz centralne, istočne i jugoistočne Evrope i Kavkaza koji su u trci za ovu nagradu.

Ova priznanja ustanovio je program „Emerging Europe“, a biće dodeljena 15. septembra u Briselu po četvrti put.

Kuriozitet ovogodišnje dodele, kako se navodi na sajtu ove organizacije, jeste da će o laureatima po prvi put odlučivati publika. Glasanje u 16 kategorija, koje traje do 31. avgusta, moguće je putem specijalizovane stranice, a Andrej Josifovski Pijanista nominovan je u kategoriji „Umetničko dostignuće godine“ (Artistic Achievement of the Year).

Kazavši kako mu je čast što je među nominovanima za prestižno priznanje, Pijanista je za Nova.rs poručio:

– Dobro je da se čuje svaki glas iz Srbije!

Naš umetnik nominovan je za delo koje je napravio prošlog septembra „Save Our Home“. U pitanju je portret autora Jovana Memedovića načinjen od plastičnih flaša koji je „postavio“ na Savu, kako bi poslao ekološku poruku i skrenuo pažnju na zagađenost reka kao ozbiljan problem današnjice.

Foto: Petar Sarčev

Svoje delo, sačinjeno od čak 4.000 bačenih plastičnih boca, premijerno je predstavio na Svetski dan reka.

Poslednji performans „Dinar za umetnost i kulturu“ održao je krajem juna ispred Arhitektonskog fakulteta, na kojem je asistent.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare