Foto: Arhiva, MCB

Ima mnogo velikih Balaševićevih pesama. Onih koje su bile kičma njegovih koncerata. Ali ja volim jedan mali sakriven adut, pesmu "Lunjo", kaže za Nova.rs muzički novinar, kritičar i publicista Petar Janjatović.

Iz ogromnog opusa Đorđa Balaševića specijalno za naš sajt Petar Janjatović je izdvojio pesmu „Lunjo“ sa albuma „Celovečernji the kid“ iz 1983. godine. A svoj izbor je ovako objasnio:

– U njoj je, sem lepe emocije, Balašević najavio neke od bitnih pesama koje je kasnije napisao. Pesma „Lunjo“ osvaja jednostavnošću. Samo njegov glas i klavir profesora Dujina (kao retki začin). I na kraju stigne saksofon. Kao da sporo prošeta kroz Lunjinu sobu – tako je za Nova.rs opisuje Petar Janjatović, citirajući potom stihove Balaševićeve numere:

Lunjo, ako me traže ti slaži da sam odavno mrtav.

Spusti roletne i navij sat na sredu, četvrtak.

A napolju mraz i magla i zima.

A napolju mrak al’ ovde sve štima, od kad tebe imam„.

Janjatović je, nakon vesti o smrti Đorđa Balaševića, govoreći na N1 podsetio da je novosadski kantautor u poslednjih dvadesetak godina objavio samo tri albuma, ali da je bio fokusiran na koncertnu aktivnost koja je „bila impresivna“. Govorio je i o njegovom društvenom značaju, podsetivši da je još od devedesetih bio protiv Slobodana Miloševića, ali i potonjih lidera:

– Koncerti devedesetih u Sava centru su bili javna čistilišta za sve nas. Sve ono što je on između pesama pričao na koncertima je bilo stvarno fascinantno. On je u sred Beograda, u sred Sava centra imao svoje kongrese – rekao je Janjatović.

Pričao je i o muzičkom uticaju koji je Balašević imao na šarolike generacije muzičara u bivšoj Jugoslaviji – „od pankera do šansonjera“, a za „Danas“ je otkrio da je novosadski muzičar bio omiljeni autor Saleta Verude, gitariste „KUD Idiota“.

– Čim sam ušao u stan Saleta Verude krenuo sam da preturam po pločama. I u seriji ploča „Ramonsa“ i raznih bitnih britanskih i američkih pank bendova bili su svi Balaševićevi albumi. Pitao sam ga: „Sale, jesu li to i ploče tvoje žene malo tu“, a on mi je odrično i potpuno zbunjen mojim pitanjem odgovorio: „To su moje ploče, pa Balašević je jedan od najjačih autora“ – prisetio se Petar Janjatović.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare