Plakat za predstavu "Generali ili srodstvo po oružju". Foto: Promo

Premijerom komada "Generali, ili srodstvo po oružju" rađenom prema tekstu Borislava Pekića i u režiji Marka Misirače, svečano će biti obeležen Dan Knjaževsko srpskog teatara (KST) u Kragujevcu.

Na Sretenje 15. februara, Teatar proslavlja 186 godina od osnivanja i izvođenja prve predstave, koju je postavio Joakim Vujić, 1835. godine, u čast donošenja Sretenjskog ustava. U dugoj istoriji najstarijeg teatra u Srbiji, prvi put, ove godine biće izvedeno neko Pekićevo delo.

Pekićevu vojničku komediju „Generali, ili srodstvo po oružju“, na scenu Knjaževsko srpskog teatra (KST) postavio je reditelj Marko Misirača, koji u razgovoru za Nova.rs ističe da mu je drago što je upravo ovim komadom „Pekić zakoračio“ u najstarije srpsko pozorište.

Ova, kako kaže, „originalna, bizarna i zanimljiva priča“ zauzima posebno mesto u savremenoj domaćoj dramaturgiji, koja je ujedno veliki izazov i za glumce i za reditelje, a publiku „ostavlja da razmišlja o brojnim aktuelnim temama“.

Radnja Pekićevih „generala“ smeštena je u Beograd pred sam kraj Drugog svetskog rata, a autor ismeva ratničku psihologiju i sve što ona donosi. U pitanju su dva generala suprotstavljenih i zaraćenih strana, koja sticajem okolnosti nisu imala priliku da ratuju, ali kada se nađu u istom prostoru, prepoznaju da dele strast prema istoriji ratovanja, koju realizuju „kroz igru rata“.

Misirača je istakao da je je to svevremena priča, koja se igrom slučaja dešava u Beogradu, ali glavni junaci mogu da budu predstavnici „bilo koje dve zaraćene strane, u bilo kom delu sveta, u bilo koje vreme“.

„Zato je to jako interesantno, jer vidimo dva fenomena, dva generala koji su nam simpatični, samo zbog toga jer su nerealizovani. Oni nisu bili u prilici da ratuju, ali znaju sve o ratovanju. Tu je ta tragikomedija“ pojasnio je Misirača, navodeći da je Pekićev tekst, aktuelan i danas kada se ceo svet bori protiv pandemije.

Marko Misirača, reditelj. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

„Priča je toliko univerzalna i hiperbolisana da govori o borbi nerealizovanih strasti. To možemo da prepoznamo u našem svakodnevnom životu, od onih priča ‘šta bih ja sve uradio da sam na vlasti’, pa i danas u pandemiji, kada se svi pitaju za nešto i svi znaju sve o vakcinama. Glavni junaci su nam u ovom komadu simpatični i smešni, ali lako mogu da budu i opasni. Pekić nas kroz njih opominje šta bi sve moglo da se desi, da takvi ljudi dospeju u poziciju da odlučuju, a verovatno mnogi takvi i odlučuju o našim sudbinama“, rekao je Misirača, otkrijavjući nam slojevitost Pekićeve literature, u kojoj svaka rečenica, kako kaže, ‘’ima drugi i treći sloji’’ pun asocijacija koje nas navode na razmišljanje.

Ovaj „teren velike literature“ pred publiku KST-a donose glumci Nikola Milojević, Čedomir Štajn i Marija Rakočević, koji tumače tri glavna junaka, a u predstavi igraju još Nenad Vulević, Avram Cvetković i Bogdan Milojević.

Scenografiju za prvi Pekićev komad u KST-u, radila je Ana Kolbjanova, kostime Jelena Janjatović, a originalnu muziku potpisuje Dragoslav Tanasković Trnda.

Posle premijernog izvođenja, na Sretenje 15. februara, prva i druga repriza Pekićevih ‘’Generala’’ na sceni KST-a igraće se 18. i 20. februara.

Godišnje nagrade i statueta Joakim Vujić

Svečanost povodom 186 godina od osnivanja prvog srpskog pozorišta u Srbiji, biće skromnija zbog poštovanja protivepidemisjkih mera, ali to, prema rečima direktora KST-a Miloša Krstovića, ne umanjuje značaj ove institucije kulture koji ona ima za grad Kragujevac i celu Srbiju.

Miloš Krstović, upravnik Knjaževsko srpskog teatara. Foto: Aleksandra Petrović/Nova.rs

Prestižna nagrada „Statueta Joakim Vujić“, kao i prsten sa likom osnivača pozorišne umetnosti u Srbiji biće dodeljeni istaknutim umetnicima, a Krstović pojašnjava da ovogodišnja Statueta koja se dodeljuje za izuzetan doprinos razvoju pozorišne kulture odlazi u ruke profesora i reditelja Svetozara Rapajića, koji je izveo brojne generacije glumaca i nosilac je dve Sterijine nagrade.

„Profesor Rapajić možda nije poznat široj publici, ali sam siguran da će priznanje koje mu dodeljujemo oradostiti ljude koji su u pozorištu, koji znaju vrednost njegovog pedagoškog rada na FDU i koliko je doprineo razvoju pozorišne umetnosti. Nagrada ide u prave ruke i smatram da su svi dosadašnji laureati statuete dostojni priznanja koje nosi ime po osnivaču pozorišta u Stbiji“ rekao je Krstović.

Svetozar Rapajić. Foto: Printscreen/YouTube/Centar za kulturu Smederevo

Prsten sa likom Joakima Vujića za izuzetan doprinos razvoju Knjaževsko srpskog teatra i afirmaciji njegovog ugleda u zemlji i inostranstvu ove godine biće dodeljen rediteljki Anđelki Nikolić, a godišnja nagrada Teatra glumcu Čedomiru Štajnu.

Direktor KST-a Miloš Krstović ocenjuje da je početak organizovanog pozorišnog života u Srbiji pre 186 godina „tradicija vredna poštovanja“, koja sadašnjim poslenicima kulture daje dodatnu odgovornost da nastave ono što je u srcu Šumadije započeo veliki Joakim Vujić.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar