Patrik Beson Foto: BASSIGNAC/JDD / Sipa Press / Profimedia

Posetiocima će se predstaviti oko 400 izdavača iz zemlje i inostranstva, a pored slavnog Francuza, gosti iz inostranstva će biti i pisci Đovani Dozini, Ajfer Tunč i Đorđe Matić.

Jedna od manifestacija koja je tokom pandemije svima najviše falila je Sajam knjiga, praznik za pisce i čitaoce, događaj koji predstavlja ponos Beograda i Srbije. Najveći regionalni sajam knjiga je toliko važan za našu kulturu da smo spremni da zažmurimo i kada tamo vidimo i ljude koji definitivno tamo ne pripadaju, ali koji će sigurno doći i ove godine.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Akademik Dušan Kovačević, predsednik Odbora Sajma knjiga, rekao je danas u Skupštini grada Beograda, na zvaničnom predstavljanju ovogodišnjeg 65. Međunarodnog beogradskog sajma knjiga, koji će biti održan od 23. do 30. oktobra pod sloganom “Povratak napisanih”, da je jedno zlo posustalo, misleći na pandemiju korone, ali da se pojavila nova bolest koja se zove rat:

– Zebnja, strepnja i strah su inicijali naših života danas. I o tome su mnoge velike knjige napisane, ali izgleda uzalud. Suština dobre književnosti je da leči. Knjiga je lek ako je dobro pisana i s pažnjom čitana. Upotreba tog leka je dva puta dnevno čitati po nekoliko lista. Pozvao bih vas da ove godine dođete po svoj lek na oktobarski Sajam knjiga. Dođite jer se ponovo nadvija neko nevreme koje je toliko puta ispisano u velikim knjigama od antike do danas. Čita li iko išta od ovih važnih ljudi koji odlučuju o sudbini sveta – upitao je Dušan Kovačevič.

Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Najpoznatiji gost Sajma knjiga, kako su najavili organizatori, biće francuski pisac Patrik Beson. Književnik je napisao knjigu o našem najboljem teniseru svih vremena pod nazivom “Đoković, odbijam” koja izlazi u izdanju “Čigoja štampe” u ediciji “Disident”. Beson će posetiti Sajam 28. oktobra.

Pored slavnog Francuza, gosti iz inostranstva će biti i pisci Đovani Dozini (Italija), Ajfer Tunč (Turska) i Đorđe Matić (Hrvatska).

Rumunija je ove godine zemlja počasni gost Sajma knjiga, a ambasadorka ove zemlje u Srbiji Silvija Davidoju izjavila je da je to za njih velika čast:

– Radujemo se što kao susedna zemlja učestvujemo na 65. izdanju Međunarodnog beogradskog sajma knjiga. Na Sajam će doći više od 30 rumunskih autora. Biće izložena nova savremena izdanja, ali i klasici rumunske književnosti – najavila je Davidoju.

Na izložbenom prostoru u halama 1, 2 i 4, biće predstavljeno oko 400 izlagača iz zemlje i inostranstva. Osim Rumunije kao zemlje počasnog gosta, učestvuju izdavači iz Crne Gore, Hrvatske, Bosne i Hercegovine, Italije, Mađarske, Nemačke, Rusije, Kine, Švajcarske, Egipta, Indije i Poljske.

Sajam knjiga Foto: Adnan Vejzovic / Shutterstock

Ovogodišnji program Sajma knjiga koncipiran je u sedam celina. U okviru programskog ciklusa “Vreme pamćenja”, povodom godišnjica rođenja Ive Andrića, Borislava Pekića i Vaska Pope, razgovaraće se o autoritetu književne kritike i priređivanju kritičkih izdanja. Ciklus “Misliti o knjizi” posvećen je gorućim temama na književnoj i izdavačkoj sceni, “O umetnosti i kulturi” kapitalnim izdanjima, a “Poštovana deco” – piscima za decu. Ciklus “Pišem, dakle postojim” predstaviće domaće i strane pisce, a u programskoj celini “Dijalozi” književnici će razmenjivati mišljenja o književnosti i umetnosti.

Radno vreme Sajma knjiga biće od 10 do 21 čas prvog dana manifestacije, 23. oktobra. U periodu od 28-30. oktobra publiku očekuje isto radno vreme, a od 24-27. oktobra Sajam knjiga će moći da se poseti 10 do 20 časova. Cena karte je 300 dinara, a kolektivne ulaznice za grupne posete staju 200 dinara. Paralelno sa Sajmom knjiga, u hali 2 Beogradskog sajma biće održan i Sajam obrazovanja i nastavnih sredstava.

Bonus video: Beogradski sajam knjiga – nekad i sad

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar