Foto: Rich Gold / Alamy / Alamy / Profimedia, EPA-EFE/PHILIPP GUELLAND

Zlostavljanje kojem je izložena Džoan Rouling je odvratno, ocenio je slavni britanski glumac Rejf Fajns.

Čuveni britanski glumac Rejf Fajns, koji je igrao lorda Voldemorta u uspešnom filmskom serijalu po dogovštinama Harija Potera iz pera Džoan Rouling, u razgovoru za „Njujork tajms“ osvrnuo se na kontroverze koje se u poslednje vreme pletu oko imena spisateljice.

– Džoan Rouling je napisala sve te sjajne knjige o osnaživanju, o maloj deci koja pokušavaju na sve načine da se pronađu kao ljudska bića. Suština njenih dela jeste u tome kako da neko postane bolje, snažnije, moralnije ljudsko biće. I zato je ovo verbalno zlostavljanje kojem je izložena odvratno, užasno. Mogao bih da razumem da se neko razljuti malo zbog onoga što govori o ženama. Ali, nije ona neka besramna, ultradesničarska fašistkinja. To je samo žena koja kaže: „Ja sam žena i osećam da sam žena i želim da mi se pruži mogućnost da kažem da sam žena“. Potpuno razumem njeno stanovište, iako pride nisam žena – objasnio je Fajns.

Od kada je pre dve godine Roulingova objavila esej o pravima trans žena i rodnom identitetu uopšte, naišla je na, u najmanju ruku, buru.

„Želim da trans žene budu sigurne. U isto vreme, ne želim da devojke i žene koje su to po rođenju budu manje sigurne. Kada otvorite vrata toaleta ili garderoba bilo kom muškarcu koji veruje da je žena ili se tako oseća – a, kao što sam rekla, potvrda pola sada može da se dobije bez ikakve potrebe za hirurškom intervencijom ili hormonske terapije – onda otvarate vrata bilo kom i svakom muškarcu ko želi da uđe“, napisala je, između ostalog, Roulingova u tom eseju, navodeći i da će „uspon trans aktivizma izbrisati koncept pola koji definiše živote mnogih žena“.

I nakon tog eseja Roulingova je počela da dobija pretnje, naročito na društvenim mrežama. Nedavno je ušla i u „okršaj“ na društvenim mrežama s britanskim muzičarem Bilijem Bregom istim povodom, a prethodno i s škotskom premijerkom Nikola Stardžon.

Fajns je u razgovoru za njujorški dnevnik izrazio duboko protivljenje takozvanoj „kulturi otkazivanja“ (cancel culture) o kojoj i Dž. K. Rouling često govori:

Ako je bes pravedan, onda je to prihvatljivo, ali počesto je glup i neopravdan.

Fajns je otkrio i da nije u početku bio rad da igra u blokbaster serijalu „Hari Poter“, a evo i zašto:

– Bio sam sumnjičav. Pomislio sam: „Oh, ovo je dečja fantazija. Nisam siguran da će proći…“

Bonus video: Vreme smrti, serija

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar