Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Britanska spisateljica Džoan Rouling i kultni muzičar Bili Breg započeli su "rat" na Tviteru, u kojem su pljuštale optužbe o bradatim muškarcima, silovanjima, pretnjama smrću, problemima trans zajednice...

Čitava prepirka Džoan Rouling i Bilija Brega počela je zbog tvrdnje autorke Harija Potera da „bradati muškarci odlučuju o tome šta je žena, optuživši ga pride da podržava silovanje i pretnje smrću“.

A „rat“ na društvenoj mreži iniciran je nakon što je Breg pohvalio britansku TV zvezdu Grejema Nortona koji je pre neki dan u Čeltenemu izjavio da se protivi takozvanoj „kensl kulturi“, odnosno kulturi otkazivanja.

I Breg, kome su 64 godine, retvitovao je video snimak intervjua s voditeljem, uz opasku da je Norton „stvarno dobar kada govori o kulturi otkazivanja i DŽ. K. Rouling“.

I čim je videla Bregov tvit spisateljica je odmah reagovala, uzvrativši oštro da Breg očigledno „uživa u poplavi bradatih muškaraca koji samouvereno definišu šta je žena“, preneo je „Dejli mejl„.

I dok Breg nije u originalnom tvitu pominjao žene, želevši samo da iskaže podršku Nortonovom stavu da bi danas trebalo da se problemi trans zajednice razmatraju kroz razgovor s roditeljima trans dece ili lekarima i psiholozima, a ne kroz prizmu gledišta slavnih ličnosti, Roulingova je muzičara a i voditelja okarakterisala kao ženomrsce“.

Norton je gostujući na Književnom festivalu Čeltenam oštro govorio protiv onih koji tvrde da su predmet „kensl kulture“, a opet privlače veliku medijsku pažnju i daje im se mogućnost da u intervjuima stalno naglašavaju kako su „sklonjeni“.

Reč „otkazano“ je, kako je istakao Norton, potpuno pogrešna, a umesto nje trebalo bi koristiti „odgovornost za javno iskazanu reč“.

Upitan šta misli o stavovima 57-godišnje spisateljice o trans zajednici Norton nije želeo da odgovori, uz opasku:

– Ako nešto kažem, onda ću biti uvučen u tu priču. A pride neću doprineti ništa toj diskusiji. Ako ljudi žele da se stavi fokus na ta pitanja, onda bi trebalo razgovarati s trans osobama, s roditeljima trans dece, doktorima, naučnicima, istraživačima. S nekim ko na pravi način može da rasvetli taj problem.

Britanski voditelj je u Čeltenemu „osuo paljbu“ i po glumcu u jednom od osnivača „Letećeg cirkusa Monti Pajton“ Džonu Klizu zbog toga što je nedavno izjavio kako „više nikada neće raditi za BBC jer bi ga javni servis otkazao za pet minuta“.

Bili Breg Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

– Norton je zaista izvrsno govorio o Džonu Klizu, rekavši da se ne sme pričati o kensl kulturi već odgovornosti, ali i za Dž. K. Rouling, sugerišući da bi mediji trebalo da razgovaraju direktno s trans tinejdžerima i njihovim roditeljima, a ne da u prvi plan stavljaju stavove slavne ličnosti – napisao je Breg na Tviteru, a na to je Roulingova uzvratila:

– Baš uživam u odnedavnoj poplavi bradatih muškaraca koji koji samouvereno definišu šta je žena, a ako se neko usprotivi njihovim stavovima pružaju podršku silovanjima i čak pretnjama smrću. Možete se rugati koliko hoćete, ali zaista je potrebna prava hrabrost da biste izašli u javnost kao starozavetni prorok.

Konstatovala je spisateljica potom kako „voli brade“, ali kako joj se nikako ne dojmi kada one idu uz „ženomrsce“.

Džoan Rouling Foto: EPA/FACUNDO ARRIZABALAGA

Bili Breg se osvrnuo na taj tvit, ocenivši da teško da bilo šta „bolje ilustruje poentu Grejema Nortona od nekoga ko s 13,9 miliona pratilaca tako reaguje na poziv da se čuje glas trans tinejdžera i njihovih roditelja i izjednačava to s podrškom za silovanje i pretnje smrću“.

Komentari Roulingove o mizoginiji izazvali su burnu reakciju na Tviteru, a većina korisnika ove mreže ostrvila se na britansku spisateljicu.

Još jednom je Rolungova prozvala Brega, navevši da je uporedio feministkinje s nacistima, jer se složio s Nortonovim stavom kako je „kultura otkazivanja samo odgovornost za javno izgovorenu reč“ i upitavši ga:

– Da li Bili veruješ da su pretnje silovanjem i ubistvom samo odgovornost…

Podsetimo, jedna od najtiražnijih književnica današnjice u poslednje vreme često je na meti kontroverzi zbog stavova o pravima trans zajednice. Nedavno je ušla u verbalni sukob i sa škotskom premijerkom Nikolom Stardžon, nazvavši je „uništiteljkom ženskih prava“. Čak se i slikala u majici s tim natpisom i fotografiju stavila na Tviter.

Škotska političarka uzvratila je na to sugerišući da Roulingova, koja je dala podršku aktivistima okupljenim ispred Škotskog parlamenta kako bi protestovali protiv Zakona o reformi priznavanja polova, nije „prava feministkinja“.

Glavna pretnja ženama u našem društvu ne dolazi danas od trans žena, već od muškaraca zlostavljača, zakonodavaca koji žele da nam oduzmu prava i to je ono na šta bi trebalo da se fokusiramo – zaključila je Nikola Stardžon.

Bonus video: Sid Vicious

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar