Jafar Panahi Foto: FilmStills.net / Film Stills / Profimedia

Posle Muhameda Rasulofa i Mostafe Al-Ahmada uhapšen je još jedan iranski reditelj Džafar Panahi, preneli su svetski mediji.

Nagrađivani iranski režiser Džafar Panahi priveden je u Teheranu, potvrdila je za lokalne medije supruga sineaste.

Panahiju je određeno zadržavanje nakon što je došao u zatvor Evin, gde se od petka, u samici, nalazi njegov kolega Muhamed Rasulof.

Supruga Džafara Panahija precizirala je za BBC da su ga, kad je stigao u Evin, zatvorili uz obrazloženje da „mora da odsluži neisplaćenu zatvorsku kaznu“, ocenivši da je privođenje reditelja „protivpravno kidnapovanje“.

– Džafar ima valjda neka prava kao građanin. Da bi neko bio stavljen iza rešetaka, neophodno je da najpre bude pozvan na informativni razgovor i bude priveden. Ali, zatvoriti nekoga ko je došao da protestuje ispred zatvora otvara mnoga pitanja. Ovo je otmica – kazala je rediteljeva supruga Tahereh.

Džafar Panahi je pritvoren samo jedan dan nakon što se pridružio zajedničkom apelu kolega u kom se zahteva oslobađanje iz zatvora Muhameda Rasulofa i Mostafe Al-Ahmada.

„Osuđujemo pritisak kojem su podvrgnuti nezavisni filmski stvaraoci i slobodni mislioci, kao i sistematsko kršenje osnovnih prava“, navodi se, između ostalog, u apelu koji su potpisala 334 iranska filmska stvaraoca, i koji je Panahi okačio na svoj Instagram nalog.

Podsetimo, Muhamed Rasulof, čuveni sineasta ovenčan Zlatnim medvedom na Berlinalu i njegov kolega Mostafa Al-e Ahmad uhapšeni su u petak uveče nakon što je iranska policija upala u njihove domove. Obojica su najpre, kako su naveli njihovi producenti na Tviteru, „u koordinisanom i brutalnom napadu odvedeni na nepoznatu lokaciju“, da bi Rasulof potom bio prebačen u samicu u Evinu. Uhapšeni su, kako je tada prenela agencija AP, zbog nedavnih objava na društvenim mrežama u kojima su kritikovali poteze iranske vlade. Zvanična optužba glasi da su „podsticali nemire i narušavanje psihološke sigurnosti društva“.

Ovo nije prvi put da je Džafar Panahi (62), jedan od najcenjenijih iranskih reditelja, inače azerbejdžanskog porekla, uhapšen. Još 2010. uhapšen je zbog podrške masovnim antivladinim protestima koji su izbili nakon spornih predsedničkih izbora a potom je osuđen za „propagandu protiv sistema“ na šest godina zatvora uz zabranu snimanja filmova i putovanja u inostranstvo na 20 godina.

Panahi, koji je još 2001. godine prvi put bio u Beogradu, na Festu gde je predstavio filmove „Krug“ kao i „Beli balon“ i „Ogledalo“, osvojao je mnoge nagrade na međunarodnim filmskim festivalima, među kojima su Zlatni medved na Berlinalu i priznanje za najbolji scenario u Kanu za ostvarenje „Tri lica“.

Najnovija hapšenja sineasta u Iranu izazvala su reakciju čelnika najuglednijih filmskih festivala.

„Snažno osuđujemo ova hapšenja, kao i talas represije koji je očigledno u toku u Iranu protiv njegovih umetnika i tražimo momentalno oslobađanje Muhameda Rasulofa, Mostafe Al-Ahmada i Džafara Panahija“, saopštili su čelnici Kanskog festivala, dok su i zvaničnici Berlinala istakli kako su „zaprepašćeni hapšenjima“.

Bonus video: Bojana Novaković – Ne smeju da me hapse

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar