U Srpskom narodnom pozorištu u Novom Sadu večeras je otpočelo 67. Sterijino pozorje, koje će trajati do 3. juna. Manifestaciju je otvorio akademik Miodrag Tabački, petostruki dobitnik "Sterijine nagrade", akademik Miodrag Tabački.

Zahvalan sam Sterijinom pozorju što mi ukazuje čast da otvorim Festival našeg nacionalnog pozorišta koje nosi ime velikog srpskog pisca. Istovremeno, doživljavam to kao priznanje i podršku mojoj profesiji koja s ljubavlju, poštovanjem i verno nadgrađuje slikom, kreira, osmišljava i vizuelnom komponentom prati našeg dramskog pisca. Pisac je za mene zvezda, a najbitnija karika i pokretač svega na sceni i u pozorišnom činu jeste dramski tekst. S velikim zadovoljstvom i uspehom radio  sam tekstove naših klasika – Sterije, Nušića, Njegoša… kao i mlađih pisaca, mojih savremenika, Ljubomira Simovića, Dušana Kovačevića, Vladimira Arsenijevića, Milosava Marinovića i radovao se svakom uspehu na ovom velikom festivalu. Sa željom da se naši klasici i savremenici i dalje igraju u našim, ali i u stranim pozorištima, a uz želju da se pojave i novi, mladi dramski pisci, proglašavam 67. festival Sterijino pozorje otvorenim„, naveo je Tabački. Pozorje je otvorila predstava van konkurencije „Mileva“, o Milevi Marić Ajnštajn, koja je nastala kao regionalni projekat pet autorki.

PROČITAJTE JOŠ

Uz moto „Vreme teskobe“, na ovogodišnjem „Sterijinom pozorju“, od 26. maja do 3. juna, biće izvedeno devet predstava u takmičarskoj selekciji i tri u međunarodnoj selekciji „Krugovi“.

U takmičarskoj selekciji 67. Sterijinog  pozorja naći će se predstave „Izbiračica“ Koste Trifkovića, u režiji Ive Milošević, Narodnog pozorišta iz Subotice, „Protekcija“ Branislava Nušića, u režiji Kokana Mladenovića, Narodnog pozorišta iz Sarajeva, „Kod večite slavine“ Momčila Nastasijevića, u režiji Sonje Petrović, Srpskog narodnog pozorišta, „Čudo u Šarganu“ Ljubomira Simovića, u režiji Jagoša Markovića, Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Foto: Nenad Mihajlović

U selekciji su i „Godine vrana“ Siniše Kovačevića, Narodnog pozorišta Beograd, „Rolerkoster“ Jelene Kajgo, u režiji Milice Kralj, Ateljea 212, „Poslednje devojčice“ Maje Pelević, u režiji Kokana Mladenovića, Pozorišta „Deže Kostolanji“ iz Subotice, „Fleke“ Tijane Grumić, u režiji Juga Đorđevića, Kraljevačkog pozorišta i „Bludni dani kuratog Džonija“ Filipa Grujića, u režiji Jovane Tomić, Novosadskog pozorišta/ Ujvideki sinhaz. U netakmičarskoj međunarodnoj selekciji „Krugovi“ su tri predstave, dve iz Zagreba i jedna iz Skoplja. 

BONUS VIDEO: Spektakl u Novom Sadu – Karmina Burana na otvorenom

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar