Foto: Screenshot/TV Focus

Vranjanci su preksinoć dugim aplauzom i ovacijama pozdravili autorsku ekipu predstave "Crna ptica", koja je na večernjoj sceni od 20 časova premijerno odigrana u Pozorištu "Bora Stanković". Rađena je po istoimenom romanu mlade književnice i dramaturškinje iz Vranja Aleksandre Jovanović, koji je za kratko vreme nagrađen sa više domaćih i internacionalnih priznanja, a rediteljka je Marija Mladenović, kojoj je ovo bila diplomska predstava.

Protagonistkinja je dvanaestogodišnja Želja koja čezne za tim da još jednom sretne svog oca koji je nedavno nastradao u saobraćajnoj nesreći. U toj svojoj čežnji udaljava se sve više od realnosti i okreće se neobičnom poznaniku Vuku, dečaku koji je umro pre 5 godina. Mama i najbolji prijatelj Luka pokušavaju da pokažu Želji kako su ljubav i prijateljstvo jači od svakog gubitka.

„To nije samo priča o dvanaestogodišnjoj devojčici, to je priča o svakome od nas. Taj dečak Vuk je kod nekih alkohol, kod nekih droga itd. ali sasvim sigurno da svi imamo po jednog Vuka u životu i svi se borimo sa nekim Vukom koji je primamljiv i zabavan ali prosto nije dobar“ – rekla je nedavno rediteljka u intervjuu za vranjski portal „Slobodna reč“.

Ekipa „Crne ptice“ su članovi ansambla Pozorišta Bora Stanković Žetica Dejanović, Kristina Janjić Stojanović i Mihajlo Stojković Babačko, glumci koji žive i rade u Beogradu Jovana Berić, Filip Hajduković i Nikola Mijatović i desetogodišnja Sofija Arsić iz Bujanovca. Kompozitorka je Nikolija Zdravković, scenografkinja Nera Vulović, kostimografkinja Maša Ćešić, a dizajn zvuka radio je Nikola Erić.

Prva repriza predstave „Crna ptica“ zakazana je za večeras od 20 časova, a ovo je poslednja premijera u PBS u ovoj sezoni.

Inače, knjiga „Crna ptica“ doktorantkinje dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Aleksandre Jovanović, nagrađena je priznanjem Politikinog Zabavnika za 2020. godinu, a autorka je dobila i nagrade „Mladi Dis“, i „Maleni cvet“ Grada Niša za 2020. godinu.

Najveća svetska biblioteka za međunarodnu književnost za decu i mlade, Internationale Jugendbibliothek sa sedištem u Minhenu, u godišnjem katalogu (White Ravens) za najveći i najznačajnijeg sajam knjiga u svetu u Frankfurtu, među 200 najboljih knjiga za decu na svetu uvrstila je prošle godine i roman “Crna ptica”.

Bonus video: Alfred Nobel – „Zlotvor“ čistog obraza

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar