Pozorište Bora Stanković Foto:Sanja Petrov/Nova.rs

Predstava "Crna ptica" u režiji Marije Mladenović, zasnovana na istoimenom romanu dramaturškinje Aleksandre Jovanović koji je poslednjih godina nagrađen sa više domaćih i međunarodnih priznanja, biće premijerno odigrana u rodnom gradu autorke, tačnije u Pozorištu Bora Stanković u Vranju, 28. juna od 20 časova.

U predstavi igraju članovi ansambla vranjskog pozorišta Žetica Dejanović, Kristina Janjić Stojanović i Mihajlo Stojković Babačko, kojima će se pridružiti prestonički glumci Nikola Mijatović, Jovana Berić i Filip Hajduković. Muziku za predstavu komponovaće Nikolija Zdravković.

Protagonistkinja “Crne ptice” je dvanaestogodišnja Želja koja čezne za tim da još jednom sretne svog oca koji je nedavno nastradao u saobraćajnoj nesreći. U toj svojoj čežnji udaljava se sve više od realnosti i okreće se neobičnom poznaniku Vuku. Mama i najbolji prijatelj Luka pokušaće da pokažu Želji kako su ljubav i prijateljstvo jači od svakog gubitka.

Inače, knjiga „Crna ptica“ doktorantkinje dramaturgije na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu Aleksandre Jovanović, nagrađena je priznanjem Politikinog Zabavnika za 2020. godinu, a autorka je dobila i nagrade „Mladi Dis“, i „Maleni cvet“ Grada Niša za 2020. godinu.

Najveća svetska biblioteka za međunarodnu književnost za decu i mlade, Internationale Jugendbibliothek sa sedištem u Minhenu, u godišnjem katalogu (White Ravens) za najveći i najznačajnijeg sajam knjiga u svetu u Frankfurtu, među 200 najboljih knjiga za decu na svetu uvrstila je prošle godine i roman “Crna ptica”.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar