Foto: Goran Zlatković/Ministarstvo kulture i informisanja

U Beogradu je jučeotvoren Salon Ota Bihalji-Merina (1904-1993.), pisca, istoričara umetnosti, slikara i umetničkog kritičara.

Salon je u stanu u Nemanjinoj 3, gde su živeli Oto i Liza Bihalji-Merin, i sastavni je deo Muzeja naivne i marginalne umetnosti. U tom stanu su o umetnosti i drugom debatovala najveća imena jugoslovenske kulture druge polovine 20. veka.

Foto: Goran Zlatković/Ministarstvo kulture i informisanja

Salon je otvorila ministarka kulture i informisanja Maja Gojković ocenom da je to „važno mesto na kulturnoj mapi Beograda i Srbije“. Bihalji-Merin je, rekla je Gojković, uspeo da se ostvari u svemu čime se bavio i ostao upamćen i kao književnik, i kao publicista, i kao istoričar umetnosti i kao likovni kritičar.

„A bio je mnogo toga“ – rekla je ministarka: „U mladosti je bio pilot Ratnog vazduhoplovstva, potom zajedno s bratom Pavlom osnivač Nolita (izdavačke kuće). I uvek, šta god radio i gde god boravio, bio je zakleti antifašista i borac za slobodu i pravdu“.

Foto: Goran Zlatković/Ministarstvo kulture i informisanja

„Nije nimalo slučajno ni pretenciozno to što ga je Artur Кesler smatrao legendarnom ličnošću Pariza i Berlina tridesetih godina 20. veka, niti to što je Tomas Man za njega rekao da je jedan od najboljih stilista nemačkog jezika“, naglasila je Gojković.

Otvaranje salona Oto Bihalji Merin Foto: arhiva MNMU, najava, muzej naivne i marginalne umetnosti
Foto: arhiva MNMU

Bihalji-Merin je dao možda i ključni doprinos afirmaciji i boljem statusu i razumevanju naivnog slikarstva, sada jednog od prepoznatljivih amblema Srbije na medjunarodnoj kulturnoj sceni, podsetila je ministarka.

Bonus video – Luna park: Kako dobra ideja uz šljokice ostvaruju sne

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar