Dorcol Platz izlozba Sajam savremene umetnosti
Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Likovni umetnici, njih 26 iz cele Srbije, predstavljaju se na Sajmu savremene umetnosti, koji je večeras otvoren u Dorćol placu.

Raznovrsna likovna dela, različitih poetika, koja su „izvedena“ u svim slikarskim tehnikama, našla su se pred brojnim posetiocima Sajma savremene umetnosti (Contemporary Art Fair) koji su se okupili u Dorćol placu, razgledali izložene artefakte i razgovarali sa autorima.

Dorcol Platz izlozba Sajam savremene umetnosti
Sa otvaranja Sajma savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Ova manifestacija održava se drugi put. Osnovana je prošle godine u skladu sa načelima velikih evropskih i svetskih umetničkih sajmova – da naša savremena umetnost bude vidljivija u zemlji i inostranstvu.

– Nisu nam okolnosti išle na ruku, pogotovo kada smo prvi put organizovali Sajam savremene umetnosti. Bilo je to prošlog decembra u vrhu pandemije koronavirusa. Ali, mi smo se tada odlučili na taj hrabri korak, i uvek iz nemoći nešto dobro ispadne – kaže za Nova.rs Marija Milošević iz galerije „Art for All“, koja uz Karla Borasa, iz galerije „Neon“ i likovnog umetnika Ivana Kocića, organizuje Sajam savremene umetnosti.

Dorcol Platz izlozba Sajam savremene umetnosti
Marija Milošević Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Inicijativa za ovakvu vrstu manifestacije od početka nailazi na veliki odjek umetnika iz cele Srbije, od Subotice do Surdulice. Prevashodno su u pitanju mladi, nadolazeći umetnici, s tim što ima i etabliranih imena, koja se predstavljaju posetiocima do nedelje uveče u Dorćol placu.

– Nadamo se da će manifestacija već naredne godine dobiti regionalni karakter, a jednog dana i internacionalni. Cilj je da našim umetnicima povećamo publiku i ugostimo nove autore, a da Beograd jednoga dana dobije vrhunski sajam umetnosti koji će nas postaviti na kulturnu mapu dešavanja i umetnički turizam podići na viši nivo – objašnjava Miloševićeva i dodaje da se autori, svih 26 čija su dela izabrana za Sajam sjajno slažu, druže:

– Energija je fenomenalna. U direktnoj su komunikaciji sa publikom, i evo već večeras vidimo da ona dobro funkcioniše – ocenjuje naša sagovornica.

I dok se ova manifestacija dešava drugi put zahvaljujući entuzijazmu organizatora, kao i samih umetnika, Marija Milošević izražava nadu da će biti prepoznati od strane zvaničnih institucija kako bi dobili pomoć i Sajam savremene umetnosti podigli na još viši nivo:

Dorcol Platz izlozba Sajam savremene umetnosti
Posetioci na Sajmu savremene umetnosti Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

– Krajnji cilj nam je da postanemo jedan balkanski hab. Beograd ima potencijal da prihvati umetnike i ljubitelje umetnosti. I ima šta da pokaže. Zbog toga ovo i radimo – kaže na kraju naša sagovornica, uz napomenu da će do kraja manifestacije biti organizovane i radionice. Već u subotu od podneva Jovan Čurčić će raditi celodnevnu radionicu strit pejnta, a u nedelju organizatori pozivaju roditelje sa decom da donesu stare plastične igračke, jer će Ivan Kocić raditi „reciklažu igre“, odnosno od starih, plastičnih igračaka praviće ensemblaže uživo.

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar