Emir Kusturica na Mećavniku, Foto: Promo/Kustendorf/Slobodan Pikula

Konkurs za takmičarski program 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala Kustendorf 2021. otvoren je do 1. decembra, 2020. godine, saopštili su dana organizatori.

Takmičarski program posvećen je kratkometražnim filmovima do 45 minuta. Konkurs je otvoren za igrane, dokumentarne, animirane i eksperimentalne filmove. Sve informacije o načinu prijave i formatu slanja, nalaze se na zvaničnom sajtu festivala.

Međunarodni filmski i muzički festival Kustendorf se tradicionalno održava u januaru, a tačni datumi Kustendorfa 2021. biće naknadno objavljeni u skladu sa svetskom epidemiološkom situacijom.

“Od osnivanja 2007. do sada, kroz Kustendorf su prošli brojni mladi umetnici koji već godinama ostavljaju značajan autorski trag na filmskoj sceni što najbolje svedoči da se cilj ovog festivala, razvoj autorskog filma i podrška mladim talentovanim rediteljima, iz godine u godinu sve više ostvaruje. Eminentni gosti među kojima su Paolo Sorentino, Nikita Mihalkov, Alfonso Kuaron, Džoni Dep, Žak Odijar, Džim Džarmuš, Odri Tatu, Met Dilan, Lav Diaz, Gael Garsija Bernal, Monika Beluči, Aleksej Balabanov, Andrej Končalovski, Mateo Garone, Berenis Bežo i mnogi drugi, do sada su bili posetioci Kustendorfa, podsećaju organizatori.

U saopštenju se navodi da je američki filmski magazin “Muvimejker” Kustendorf svrstao u “najkul“ filmske festivale na svetu.

“Na Kustendorfu vreme staje, a posetioci su uronjeni u svet čudesnih filmova, neprekidnih žurki i priča majstora filmske umetnosti. Na čelu skupa je Emir Kusturica, srpski filmski autor i dobitnik dve Zlatne palme, koji privlači lučonoše filmske umetnosti poput Džonija Depa, Alfonsa Kuarona i Andreja Končalovskog na razgovore i retrospektive. Sva pažnja je usmerena na prepoznavanje novih talenata iz čitavog sveta, pa je festival savršeno mesto za dolazeću generaciju mladih filmskih autora”, pisao je Muvimejker.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar