Podeli:
Sa kostimirane probe Mocartove opere "Cosi fan Tutte" Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

U Salcburgu danas počinje festival klasične muzike i opere koji će ove godine zbog pandemije korona virusa biti u redukovnom obliku.

Festival ove godine obeležava 100. godišnjicu i jedan je od malobrojnih muzičkih događaja čije se održavanje organizuje tokom ovog leta dok su brojne manifestacije otkazane zbog epidemije koronavirusa.

Manifestacija, koja traje od 1. do 30. avgusta, počinje operom “Elektra” Riharda Štrausa, navodi se na sajtu organizatora festivala.

Tradicionalno će nekoliko puta tokom festivala biti izveden komad “Jerdermann” austrijskog pisca Huga fon Hofmanstala, jednog od osnivača festivala u Salcburgu, navodi se na sajtu.

Na programu će, između ostalog, biti opera “Cosi fan Tutte” Volfganga Amadeusa Mocarta i drama austrijskog književnika i nobelovca Petera Handkea “Zdenek Adamec”.

Festival klasične muzike u Salcburgu poznat je po izvođenju dela velikana klasične muzike germanskog porekla Vofganga Amadeusa Mocarta, Johana Sebastijana Baha i Riharda Štrausa.

Sa probe Mocartove “Cosi fan tutte” koja će biti izvedena na festivalu Foto: EPA-EFE/CHRISTIAN BRUNA

Festival su 1920. godine osnovali reditelj Maks Rajnhart i austrijski pisac Hugo fon Hofmanstal, autor predstave “Jedermann” koja se tradicionalno svake godine igra na festivalu, i libreta za opere Riharda Štrausa (“Kavaljer s ružom”, “Arijadna na Nasosu”, “Žena bez senke”).

Komentari

Vaš komentar