Zamenik gradonačelnika Beograda Goran Vesić i gradski sekretar za kulturu Ivan Karl. Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Očekujemo da rezultati gradskog konkursa za finansiranje projekata u kulturi budu objavljeni što pre, kao i rezultate konkursa Ministarstva kulture, nakon čega ćemo uraditi analizu, kao i svake godine, navode umetnici okupljeni oko asocijacije Nezavisne kulturne scene Srbije (NKSS).

Konkurs Sekretarijata za kulturu grada Beograda za finansiranje i sufinansiranje projekata u kulturi, kao i projekata umetničkih i stručnih istraživanja u kulturi, koji je prošle godine obustavljen sa obrazloženjem da nema uslova za realizaciju zbog vanrednog stanja, ove godine raspisan je 19. januara i rok za podnošenje prijava istekao je 1. marta. Rezultate očekuju udruženja, ustanove i pojedinci koji su podneli projekte iz 13 oblasti (književnost, muzika, likovne, primenjene, vizuelne umetnosti, dizajn i arhitektura, pozorišna umetnost, umetnička igra, film i audio-vizuelno stvaralaštvo, digitalno stvaralaštvo i multimedija, izvođenja kulturnih programa kao što su mjuzikli, pantomima i ulična umetnost, upravljanje kulturnim nasleđem, bibliotečko-informacione i naučno-informacione delatnosti i menadžment u kulturi).

– Konkurs je zaključen 1. marta i nakon toga postoji određeno vreme za rad komisija. Rezultati uvek budu objavljeni u ovo vreme i čekamo ih. Novac izdvojen ove godine ne razlikuje se značajno od onog predviđenog prošle godine. Radićemo analizu tog konkursa kao i ranijih godina i nadamo se da neće biti nepravilnosti – kaže Aleksandar Popović, predsednik asocijacije Nezavisna kulturna scena.

Ranijih godina novac iz gradskog budžeta namenjen kulturi dobijalo je i izvesno Udruženje za zaštitu mladih koje je, kako smo pisali prošle godine u ovo vreme, formalno stajalo iza kontraprotesta sa organizovanim bakljadama po krovovima beogradskih zgrada.

U NKSS kao problem vide podelu novca u fondovima u drugim opštinama u Srbiji.

– Beogradski Sekretarijat za kulturu je na vrhu ledenog brega, pa se podela novca iz gradskog budžeta još i vidi. Ali podela novca za kulturu u drugim gradovima i opštinama u Srbiji je netransparentna. Tamo je i manja mogućnost kontrole, a osim toga, ponegde se konkursi za kulturu raspisuju istovremeno kada i za sport i slične oblasti. To posebno pogađa udruženja i umetnike koji deluju u manjim opštinama. Zbirno gledano, to nije malo novca. Poenta je da novca za kulturu ima, koliko god da ga je malo, ali ako bi se on transparetno distribuirao – napominje Popović.

Prijave na konkurse za finansiranje i sufinansiranje projekata u oblasti kulture Ministarstva kulture takođe su završene, izuzev onih za sufinansiranje e-mobilnosti umetnika, projekata međunarodne saradnje i promovisanja u inostranstvu, gde je rok do 29. aprila.

– Ministarstvo je ove godine izašlo sa većom zbirnom sumom, pogotovu u delu gde su obuhvaćena udruženja. To što je ukupan iznos povećan je pozitivan pomak – ocenjuje Popović.