Foto: TANJUG/ TARA RADOVANOVIC

Pozorišni festival Glumačke svečanosti "Milivoje Živanović", jedinstven u Srbiji po posvećenosti glumcu i glumačkim ostvarenjima, biće održan od 2. do 7. aprila u Centru za kulturu u Požarevcu, a u takmičarskom programu će biti pet predstava u selekciji dramaturga Moline Udovički Fotez.

– Rodni grad velikana srpskog glumišta Milivoja Živanovića ponosno čuva uspomenu na svog sugrađanina i neguje ovaj važan festival u našoj zemlji koji je posvećen glumačkoj umetnosti. Nakon pandemijskih godina, koje su restriktivno uticale na pozorišnu produkciju u celom svetu, dogodio se željeni preokret. S prolećem 2022. godine krenule su nove premijere u našim teatrima, mogle su ponovo da se igraju i stvaraju nove ansambl predstave i publika se s radošću vratila u sve teatre. Ta posebna pozorišna čarolija, povezanosti između glumaca na sceni i publike u sali, podstakla je novu energiju kod mnogih stvaralaca teatra, a najviše kod glumaca – kaže Molina Udovički Fotez.

Molina Udovički Fotez Foto:Filip Krainčanić/Nova.rs

Tokom prošle godine, kako ističe, ostvaren je veći broj izvanrednih glumačkih uloga i nije bilo lako doneti odluku o selekciji.

– Pomogla je misao o zvezdanim glumačkim trenucima Milivoja Živanovića, koji je „živeo životom likova koje donosi na scenu“ i sa jednakim uspehom igrao i Šekspira i Nušića, i Ibzena i Boru Stankovića, i Šoa i Stevana Sremca i Boru Glišića i Peciju Petrovića mlađeg… Likovi svetske klasične dramske literature i likovi srpskih pisaca sa kojima glumci koji ih stvaraju isti jezik govore – s jedne strane najizazovniji su, s druge strane najinspirativniji su, a s treće strane antologijske zajedničke trenutke sa publikom najpre donesu – kaže selektorka.

Foto: JDP

Selekcija ovogodišnjeg festivala, naglasila je Molina Udovički Fotez, ima fokus na glumačka ostvarenja naslovnih i glavnih likova u predstavama i to su uvek glumci bogatih umetničkih biografija.

– Ali, izuzetno vredna i uzbudljiva glumačka ostvarenja videće publika i kroz druge likove u predloženim predstavama. A kao posebnu vrednost u predstavama koje predlažem izdvajam i nekoliko ostvarenja sasvim mladih glumaca, za koje smatram da su na dobrom putu da ostvare bogate pozorišne biografije. Stoga predlažem da ovogodišnji žiri uz odluku o glumcu večeri koju donosi, donese i odluku, kada za to postoji razlog, o mladom glumcu koji zaslužuje specijalnu pohvalu za svoje ostvarenje. Ta pohvala bi bila podsticaj mladima da nastave putem posvećenosti pozorišnoj glumi i nije neophodno da ima novčanu vrednost.

A 27. Glumačke svečanosti „Milivoje Živanović“, koje će biti održane od 2. do 7. aprila, otvara komad Ljubomira Simovića „Čudo u Šarganu“ u režiji Jagoša Markovića i izvođenju ansambla Jugoslovenskog dramskog pozorišta.

Premijera predstave “ Godine vrana“ Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Sutradan je na program„Rolerkoster“ Jelene Kajgo u režiji Milice Kralj u produkciji Ateljea 212. U utorak, 4. aprila, publika će moći da pogleda predstavu „Galeb“ A.P.Čehova u režiji Milana Neškovića koju igraju glumci Narodnog pozorišta Sombor. Naredna dva dana, 5. i 6. aprila, Narodno pozorište iz Beograda predstaviće se sa predstavama – „Godine vrana“, pisca i reditelja Siniše Kovačevića, a potom sa Šeikspirovim „Magbetom“ u režiji Jagoša Markovića.

„Sportsko srce“ Foto:Jakov Simović

U petak, 7. aprila, biće odigrana predstava „Sportsko srce“, pisca Đorđa Milosavljevića u režiji Milana Karadžića u produkciji Zvezdara teatra.

– Verujem da će sve predstave oduševiti publiku u sali Centra za kulturu Požarevac kao što se to događa u njihovim matičnim kućama – zaključila je Molina Udovički Fotez.

Bonus video: Predstava „Rolerkoster“ Ateljea 212

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar