Foto: Rights Managed / Mary Evans Picture Librar / Profimedia

Knjiga nikada do sada štampanih eseja Dž. R. R. Tolkina u kojima se bavi svetom Međuzemlja, u koju je smestio junake svojih dela "Hobit", "Gospodar prstenova" i "Silmarilion", biće objavljena sledećeg leta, najavljeno je iz izdavačke kuće "Harper Kolins".

U zbirci eseja pod nazivom „Priroda Međuzemlja“, autorizovanoj u Tolkinovom legatu, čuveni pisac govori o različitim temama, od besmrtnosti Elfova do toga koji likovi imaju brade, biće objavljena u junu, piše britanski „Gardijan“.

Izdavač, koji je u poslednjoj deceniji objavio više prethodno nepoznatih Tolkinovih radova poput „Dece Hurina“, „Berena i Lutjenu“ i „Pad Gondolina“, najavio da će knjiga „preneti čitaoce nazad u svet ‘Silmariliona’, nedovršenih priča i ‘Gospodara prstenova'“.

„Hobit“, prva Tolkinova knjiga smeštena u Međuzemlje, objavljena je 1937. godine, a usledili su „Gospodar prstenova“ 1954. i 1955. godine. Kris Smit, zamenik direktora izdavaštva u „Harper Kolinsu“ kaže da je pisac nastavio da piše o Međuzemlju i u narednim decenijama, sve do nekoliko godina pre svoje smrti 1973. godine.

„Za njega je Međuzemlje bilo deo celog sveta koji treba istražiti, a spisi u ‘Prirodi Međuzemlja’ otkrivaju put kojim se kretao istražujući i pružaju bolji uvid u njegovu jedinstvenu kreaciju“, naveo je Smit, a prenosi britanski list.
Smit kaže da je nova zbirka eseja „istinsko blago koje čitaocima pruža priliku da zavire preko ramena profesoru Tolkinu u samom trenutku njegovih otkrića: na svakoj stranici je ponovo oživljeno Međuzemlje“.

Dž. R. R. Tolkin Foto:Album – Fine Art Images / Album / Profimedia

Teme obuhvataju besmtnost i reinkarnaciju Elfova, prirodu Valara, bogolikih duhova Međuzemlja, zemlje i zveri iz Numenora, geografiju kraljevstva Gondora, pa čak i to ko je nosio brade, a ko nije. Da li su Elfovi, hobiti pa čak i male žene mogle da puštaju bradu dugo je predmet rasprava među mnogim fanovima, podseća „Gardijan“.

Tekstove će, kako se navodi, urediti Karl F. Hosteter, stručnjak za Tolkina i čelnik Elfskog lingvističkog društva, koji je inače kompjuterski ekspert u Nasi od 1985. godine. Hosteter je prethodno sarađivao sa najmlađim Tolkinovim sinom Kristoferom, koji se starao o postavci piščeve zaostavštine sve do svoje smrti u januaru ove godine u svojoj 96. godini.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar