Foto: Promo

Festival autorskog filma počeo je danas u 15 sati projekcijom filma "Zlo ne postoji" Muhameda Rasulofa u Kombank dvorani, a isti film publika će moći da pogleda dan kasnije i na internetu, pošto će deo ostvarenja sa 26. FAF-a tokom trajanja smotre biti dostupan i onlajn.

Na 26. FAF-u će biti prikazan 51 film u šest programskih celina, a tokom trajanja festivala, publika će deo programa, osim u bioskopima, moći da pogleda i onlajn na platformi MojOFF, po cenama od tri dolara za projekcije filmova iz glavnog programa, odnosno od dolar do dolar i po za retrospektive.

Filmovi iz glavnog programa

Film „Zlo ne postoji“ iranskog reditelja Muhameda Rasulofa, dobitnika Zlatnog medveda u Berlinu, u četiri priče i 150 minuta govori o smrnoj kazni iz ugla dželata. Publika će onlajn moći da pogleda još šest ostvarenja iz glavnog programa.

„Dragi drugovi“ Andreja Končalovskog, smešten u SSSR u doba Hruščova govori o rigidnoj zvaničnici Komunističke partije iznenađenoj pobunom u lokalnoj fabrici u kojoj učestvuje i njena ćerka. Potraga za ćerkom otkriva joj stravičan zločin koji vlasti pokušavaju da prikriju.

Film „Lux Aeterna“ koji je režirao Gaspar Noe sa Šarlot Gejnsburg i Beatris Dal događa se na filmskom setu u kom „anarhična organizacija, tehnički problemi i psihotične epizode polako uvlače snimanje u opšti haos“…

Distopijska drama „Novi poredak“ meksičkog reditelja Mišela Franka počinje upadom nezvanih gostiju na raskošno venčanje para iz više klase, a potom prati slom jednog poretka, revoluciju i nasilni državni udar koji mu sledi.

„Mandibule“ francuskog reditelja Kventina Dupjea su komedija sa elementima fantastike o dvojici prijatelja koji u prtljažniku automobila nalaze džinovsku muvu i odluče da je dresiraju da bi zaradili novac.

„French Tech“ koji je njegov zemljak Bruno Podalides režirao po svom scenariju i u filmu igra jednu od uloga takođe je komedija o nezaposlenom mužu čiji račun je blokiran, žena mu je na tajnoj misiji u podmornici, a on mora da dokaže da je u stanju da se brine o deci i nađe posao…

Vilijam Defo u „Sibiru“ Ejbela Ferare igra osakaćenog čoveka živi u zabačenoj planinskoj kolibi i tamo vodi kafanu u koju jedva da neko svrati.

Ali ni tamo ne nalazi mir, pa jedne kobne večeri kreće na putovanje na sankama koje vuku psi u svet koji je nekada poznavao, istovremeno putujući kroz snove i sećanja pokušavajući da pronađe pravog sebe.

Iz takmičarskog programa

Prvobitna zamisao organizatora bila je da se filmovi iz takmičarskog programa prikazuju samo u bioskopima, ali je zbog ukupne situacije naknadno odlučeno da dva filma budu prikazana i onlajn.

Ostvarenje „Početak“ gruzijske režiserke Dee Kumbašvili, nagrađen na festivalu za najbolji film, scenario, režiserku i glumicu, priča je o ženi kojoj porodični život posle napada ekstremističke grupe na zajednicu Jehovinih svedoka počinje da se raspada.

Publika će iz takmičarskog programa moći onlajn da vidi i film „Egzil“ u režiji Visara Morine, nagrađen letos kao najbolji film na filmskom festivalu u Sarajevu.

To je priča o farmaceutu sa Kosova koji živi u Nemačkoj koji se oseća diskriminisano zbog porekla, a njegovoj ženi Nemici smeta što se stalno stavlja u poziciju žrtve rasizma, sve dok se ne zapita da li je to sve deo stvarnosti ili ličnih projekcija.

Retrospektiva filmova Vong Kar Vaija

Filmofili će u onlajn segmentu 26. FAF-a moći da pogledaju i retrospektivu filmova Vong Kar Vaija, priređenu u čast osnivača i dugogodišnjeg direktora festivala Vojislava Vučinića.

Retrospektivu će 28. novembra otvoriti „Eros – ruka“ na temu ljubavi i seksa (omnibus u kojem su druge dve priče režirali Mikelanđelo Antonioni i Stiven Soderberg), a narednih sedam dana biće prikazivani kultni „Pali anđeli“ (1995), „Pepeo vremena“ (1994) o plaćeniku slomljenog srca koji angažuje mačevaoca iz pustinje da radi za njega, „Srećni zajedno“ (1997) o paru ljubavnika i njihovoj drami na putu u Argentinu, „Čanking ekspres“ (1994), krimi komedija uz koji je publika FAF-a na počecima festivala upoznala ovog reditelja, kao i „2046“ (2004), akciona drama „Veliki majstor“ (2013), te moderni romantični klasik „Raspoloženi za ljubav“ (2000).

Tri filma Ejbela Ferare

Na programu platforme MojOFF su i tri novija naslova Ejbela Ferare, koji se mogu pogledati za dolar.

„Tomazo“ (2019) je studija karaktera u kojoj Vilijam Defo igra ostarelog, genijalnog, požudnog američkog reditelja koji pokušava u Rimu da nađe sreću kao suprug Evropljanke i otac trogodišnje devojčice.

„Kinooperater“ (2019) je dokumentarac o Nikolasu Nikolauu, jednom od poslednjih vlasnika nezavisnih bioskopa u Njujorku.

Od filmske retrospektive i niza koncerata posvećenih pesmama iz Ferarinih filmova sastavljen je njegov dokumentarac „Uživo u Francuskoj“. Ovaj film gleda se i kao neka vrsta autoportreta reditelja.

Iz selekcije „Band apart“

Iz programa „Band apart“ će ljubitelji filma na platformi moći da vide „So od suza“ francuskog režisera Filipa Garela, nominovanog za Zlatnog medveda u Berlinu, koji prati „prva ženska osvajanja jednog mladića i duboku ljubav koju oseća prema svom ocu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar