Foto:Promo SFF

Sarajevo film festival, kao međunarodni festival sa fokusom na regiju Jugoistočne Evrope, uključio je dela ukrajinskih umetnika u svoje zvanične programe, saopštili su organizatori ove smotre.

Dela ukrajinskih stvaralaca uključena su u nekoliko celina ovog festivala: Takmičarske programe za igrani, dokumentarni, kratki i studentski film, U fokusu, programe CineLink dana namenjenih filmskim profesionalcima, i Talents Sarajevo, posvećenog novoj generaciji filmskih nada regiona.

Festival pokreće i rezidencijalni program za filmske stvaraoce iz Ukrajine, koji će u Sarajevu projekte u razvoju ili postprodukciji raditi u saradnji s vodećim bosanskohercegovačkim i međunarodnim ekspertima iz sveta filma, nakon čega će biti predstavljeni na CineLink danima. 

Početak ove saradnje Sarajevo film festival obeležio je simbolično – postavljenjem na svoj Jutjub kanal filma „Refleksije“ ukrajinskog reditelja Sergeija Loznitse, koji je deo omnibusa „Mostovi Sarajeva“. Podsetimo, ovaj omnibus iz 2014. je povodom stogodišnjice početka Prvog svetskog rata okupio 13 značajnih evropskih reditelja koji su kroz svoje filmove istraživali temu Sarajeva. 

Ovim činom, kako saopštavaju organizatori Sarajevo film festivala, ova manifestacija solidariše se sa ukrajinskim narodom i filmskim stvaraocima i osuđuje rusku invaziju na Ukrajinu, uz podsećanje da je ova filmska smotra pokrenut 1995. kao izraz kulturnog otpora ratu u Bosni i Hercegovini.

Bonus video: Skup podrške Ukrajini u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar