Imelda Marcos Pikasova slika
Imelda Marcos Pikasova slika Foto:ViralPress / Viral Press / Profimedia

Da li nestali Pikaso "visi" na zidu nekadašnje prve dame Filipina Imelde Markos pitanje je kojim je zaokupljena svetska javnost, od kad su "u etar" puštene fotografije kako Ferdinand Markos Junior, novoizabrani predsednik ove zemlje posećuje svoju majku u njenome domu u Manili.

Sin pokojnog filipinskog diktatora Ferdinanda Markosa, zbačenog sa vlasti 1986. godine, ubedljivo je trijumfovao na predsedničkim izborima, održanim prošle nedelje.

I kada je došao da proslavi pobedu s majkom, koja je 20 godina bila prva dama Filipina, a u međuvremenu je krivično gonjena i osuđivana, Imelda ga dočekuje sedeći na sofi i grli, dok iznad nje visi Pikasova slika „Femme Couche VI“ (Reclining Woman VI).

Imelda Marcos Pikasova slika
Imelda Marcos Pikasova slika Foto:ViralPress / Viral Press / Profimedia

Međutim, nejasno je da li je u pitanju original iz kičice španskog majstora ili pak replika.

Još 2014. godine tadašnja filipinska vlada zaplenila je osam Pikasovih slika, u okviru napora da se izbori sa korupcijskim nasleđem, čiji je simbol dugo vremena upravo bila porodica Markos.

I otkud sada Pikasova dama opet u domu Imelde Markos i da li je autentična?

– Gospodin Markos imao je običaj da kupuje „lažnjake“, a često je svoje replike davao na pozajmicu kako bi bile izložene – objasnio je za „Gardijan“ Ruben Karanca, član nekadašnje Vlade koja je pokušala da uđe u trag nezakonito stečenom bogatstvu Markosovih.

Međutim, drugi, takođe bivši zvaničnik filipinskih vlasti otkrio je da su oni 2014. godine zapravo zaplenili „lažnog Pikasa“.

Vrednost slike slavnog španskog umetnika, ukoliko je original, procenjuje se na gotovo 160 miliona dolara, što i ne čudi s obzirom da je Pikaso već godinama ubedljivo najtraženiji umetnik na aukcijama, koji iznova ruši rekorde. Pre tačno godinu dana Pikasov portret Marije-Terez Valter „Žena sedi ispred prozora“ bila je najskuplja slika prodata na javnim nadmetanjima u 2021. Prodata je za 103,4 miliona dolara!

Imelda Marcos Pikasova slika
Imelda Marcos Pikasova slika Foto:ViralPress / Viral Press / Profimedia

Inače, novoizabrani predsednik Filipina Markos Junior, 64-godišnji bivši pokrajinski guverner, član donjeg doma parlamenta i senator, brani nasleđe svog oca i uporno odbija da prizna i da se izvini za masovna kršenja ljudskih prava i nelegalno bogaćenje elite u vreme vladavine Ferdinanda Markosa Seniora.

Pošto je 1986. zbačen sa vlasti, Markos Senior je, podsećamo, umro tri godine kasnije u egzilu, na Havajima. Nije priznao krivicu niti za jedno krivično delo, uključujući i optužbe da su on, članovi njegove porodice i prijatelji stekli između pet i deset milijardi dolara dok je bio na vlasti.

Sud na Havajima ga je kasnije proglasio odgovornim za kršenja ljudskih prava i naložio da dve milijarde dolara njegove imovine budu uplaćene kao nadoknada za više od 9.000 Filipinaca koji su ga tužili za mučenje, zatvaranje, nezakonita ubistva i nestanke.

Porodica Markos suočava se i danas s brojnim sudskim procesima, s obzirom da je terete za krađu bogatstva. U ovom trenutku Imelda Makos čeka odluku Apelacionog suda, jer se žalila na presudu kojom je proglašena krivom po sedam tačaka optužnice za korupciju.

Portparol porodice nije želeo na susretu s medijima da potvrdi, niti da demantuje da li je umetničko delo na zidu u domu Imelde Markos originalno ili je posredi replika…

Bonus video: Pikaso i njegova umetnost

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar