Elina Garanča, operska pevačica, operska diva
Elina Garanča Foto: EPA/STEPHANIE PILICK

Dolazak u Beograd i nastup uživo pred publikom za mene je u ovom trenutku kao mala proslava slobode, rekla je operska diva, mecosopran Elina Garanča uoči koncerta na Tašmajdanu 4. jula u okviru Belefa. Garanča je za N1 govorila o tome kako je korona pogodila umetnike i svet, saradnji sa ruskim rediteljem Kirilom Serebrenikovim, ulogama u kojima bi volela da se ostvari.

Garanča će nastupiti u koncertnoj verziji Karmen, uz našu mladu opersku zvezdu, soprana Mariju Jelić, u ulozi Mikaele. Dirigent je Karel Mark Čišon, a nastupaju i tenor Džonatan Tetelman, kao i bas Kostas Smoriginas, uz orkestar Srpskog narodnog pozorišta.

„Period za nama, u kojem nismo mogli da nastupamo uživo pred publikom, mračan je, to su bili i meseci ispunjeni nesugurnošću. Većina koncerata održavana je ili onlajn ili je bila snimljena, ali ništa ne može da zameni pevanje i, ako hoćete, disanje, zajedno sa ljudima u istom prostoru. Sada, kada su pozorišta i koncertne sale ponovo otvoreni za publiku, doslovce se može osetiti da su obe strane – i umetnici i publika – gladni za muzikom. Dolazak u Beograd i nastup uživo pred publikom za mene je u ovom trenutku kao mala proslava slobode. S nestrpljenjem čekam magične trenutke kada dirigent, orkestar i solisti stvaraju muziku zajedno, a publika diše sa vama i upija svaki zvuk“, navela je Garanča za N1.

Protekla godina, dodaje ona, bila je odlična prilika za sve nas da se na trenutak zaustavimo i razmislimo o svojim životima koji su bili kao na auto-pilotu, da uvidimo kako možemo da više cenimo male stvari, i posmatramo vreme koje prolazi.

„Kada smo prinuđeni da živimo dan po dan, lakše je prepoznati ko je važan i šta nam je važno, i šta su suštinski elementi srećnog postojanja. Mogli smo da uvidimo koliko je važno brinuti o drugima, biti podrška. Svi smo u istoj situaciji. Moje je mišljenje da je, paradoksalno, socijalno distanciranje istovremeno stvorilo i novu vrstu bliskosti. Verovatno smo svi češće bili u kontaktu sa starim prijateljima, jaki odnosi postali su još jači“, kaže operska pevačica.

Garanča kaže da su se umetnički rasporedi i dnevnici zaista se drastično promenili protekle godine.

„Nedostajala su mi putovanja i nastupi veoma mnogo. Mislim da tokom celog odraslog života nisam provela toliko vremena na jednom mestu. Ali osim toga što sam pevačica, ja sam i majka i supruga. Okolnosti protkle godine su donele više vremena u moj inače zauzet raspored, i veoma sam srećna i zahvalna što sam taj period mogla da provedem sa svojom porodicom“, rekla je.

Elina Garanča, operska pevačica, operska diva
Elina Garanča Foto: EPA/STEPHANIE PILICK

Što se tiče nastupa, dodaje ona, muzika nije i nikada nije bila „jednosmerna ulica“.

„U smislu da se popnem na binu ili ispred platna, otpevam nešto, odem kući, i vama se to svidi ili ne. Magija koja se događa na koncertima nastaje upravo iz razmene energije između publike i umetnika, to ne može nikada biti zamenjeno. Energija koja se usmeri ka vama kada iskoračite na binu učini da se osećate izuzetno srećnim i živim. Tek kad se spojimo sa publikom naše duše i naši glasovi mogu biti slobodni“, ističe Garanča.

Karmen, sa kojom će se predstavtii beogradskoj publici na Tašmajdanu, uloga je koju ova operska zvezda iz Rige, često izvodi.

„Karmen je uloga koja svakako može da prati jednog mecosoprana tokom čitave karijere. Ja – u ulozi Karmen, i Elina Garanča privatno, razvijale smo se jedna uz drugu, Ja apsolutno obožavam njenu nepredvidivost i nezavisnost. To je nešto što vam se brzo uvuče pod kožu. Tokom svih ovih godina koje sam provela sa Karmen, ima sigurno više njenih karakterstika koje ostaju uz mene, ponekad nedeljama, ponekad mesecima, ali me moj suprug uvek nežno podseti da bi radije želeo da razgovara ili doručkuje sa svojom ženom nego sa Karmen“, našalila se ona.

Onlajn u Persifalu 

Nedavno je Elina Garanča premijerno nastupala u Vagnerovom Persifalu u Beču. Operu je režirao ruski reditelj Kiril Serebrenikov, onlajn iz Moskve, koju ne sme da napusti. On je prethodno bio i u kućnom pritvoru.

Garanča je, govoreći o tom iskustvu, rekla da je to bio proces koji je teško i zamisliti.

„Serebenikov je već režirao nekoliko produkcija iz pritvora ranije, možda i pod još gorim uslovima i jedini koji su tačno znali kako bi to moglo da se sprovede su on, Serebrenikov, i njegov asistent Evgenij Kulagin – koji je bukvalno bio njegove oči i uši. Mi ostali trebalo je samo da budemo otvoreni za taj novi način kreativnog procesa, i da prevaziđemo ograničenja i da gradimo na toj osnovi“, objašnjava.

Elina Garanča, operska pevačica, operska diva
Elina Garanča Foto: EPA/STEPHANIE PILICK

Svakako, kaže, bilo je i mnogo prepreka u tom procesu.

Govoreći o omiljenim ulogama, Garanča je ispričala kako je Kundri (Parsifal) za nju bila jedna od uloga koje je čitavog života sanjala.

„A sada se san ostvario. Moja apsolutna uloga iz snova je Amneris u Verdijevoj Aidi. Amneris je jedna od uloga zbog kojih sam odlučila da se profesionalno bavim operskim pevanjem. Iako je moj prvi pokušaj da izvedem Amneris otkazan zbog pandemije, rešena sam više nego ikada da se popnem na svoj lični Mont Everest. Naravno, ima mesta na kojima mi je san da nastupam, poput Bajrojta, koji sanjam – pevati Kundri tamo jednog dana, to bi bilo apsolutno predivno! Ili Aidu i Milanskoj Skali! Ne znam kada ću to imati ugovoreno“, navela je ona.

„…iako volim da planiram unapred jer mi to daje sigurnost i bolji pregled, ko zna šta će se desiti svima nama za deset godina ili sledeće godine, ili možda čak i sutra…?“, zaključila je operska pevačica na kraju razgovora.

Ulaznice za nastup Eline Garanče u Beogradu mogu se kupiti na prodajnim mestima Belefa (Trg Republike 5 i Blagajna Ateljea 212), u SKYMUSIC Centar corneru u TC Ušće, kao i putem mobilne aplikacije eFinity.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar