Bastijen i Bastijena Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Beogradsko Narodno pozorište gostovaće sutra u Domu kulture u Gračanici u okviru "Vidovdanskih svečanosti" sa jednočinom operom Volfganga Amadeusa Mocarta "Bastijen i Bastijena", saopštili su iz nacionalnog teatra.

Ovo je jedno od prvih Mocartovih dela koje je napisao kada je imao samo dvanaest godina po porudžbini ekscentričnog bečkog doktora Franca Mesmera 1768. godine. Adaptacija libreta, kao i ubacivanje edukativnih delova, imaju za cilj da na zanimljiv način upoznaju najmlađu publiku sa ovim pozorišnim žanrom, piše u opisu ove opere na sajtu Narodnog pozorišta.

U „Bastijenu i Bastijeni„, interaktivnoj operskoj predstavi za decu i mlade pod dirigentskom upravom Stefana Zekića i režiji Ane Grigorović učestvuju solisti Siniša Radin (Bastijen), Milica Damjanac (Bastijena), Mihailo Šljivić (Кolas) i glumica Bojana Bambić (Кolina). 

Članove Orkestra Opere Narodnog pozorišta predstavljaju prva violina Edit Makedonska, druga violina Svetlana Dragićević, viola Mirko Crnojević, violončelo Siniša Jovanović, oboa Marija Lazić i klavir Nada Matijević. Scenograf je Jasna Saramandić, kostimograf Кatarina Grčić Nikolić.

Scena iz operske predstave „Bastijen i Bastijena“ Foto: Narodno pozorište u Beogradu

Ovim gostovanjem Narodno pozorište u Beogradu podstiče razvoj nove mlade pozorišne publike na teritoriji Кosova i Metohije, ističe se u saopštenju.

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar