Rahela Ferari i Taško Načić u "Davitelju protiv davitelja", Foto: Jugoslovenska kinoteka

Digitalno restaurisani film "Davitelj protiv davitelja" Slobodana Šijana biće premijerno prikazan 5. aprila na - internetu.

Kultno ostvarenje “Davitelj protiv davitelja” iz 1984. godine sa maestralnim Taškom Načićem u glavnoj ulozi restaurisano je u okviru programa “VIP Kinoteka”, odnosno u saradnji Jugoslovenske kinoteke sa kompanijom VIP mobile. Ljubitelji filma će moći da ga pogledaju u nedelju, 5. aprila, od 17 sati na sajtu Jugoslovenske kinoteke, kao i na Fejsbuk stranici VIP-a.

Zasnovan na priči o „beogradskom davitelju“, scenario za ovaj crnohumorni film u kome se prepliću elementi horora i komedije, pisali su Nebojša Pajkić i Slobodan Šijan. Upamćenu po replici „Ako u jednom gradu nema manijaka, taj grad nije metropola“, radnju filma dočarao je Beograd osamdesetih kroz kameru direktora fotografije Milorada Glušice, kao i muzika koju potpisuje Vuk Kulenović, dok je scenograf Veljko Despotović za ovo delo dobio „Zlatnu Arenu“ za scenografiju na festivalu u Puli 1984. godine.

Maestralni Taško Načić u filmu „Davitelj protiv davitelja“ (na slici scena iz filma u kojoj se pojavljuje i Tom Gotovac), Foto: Jugoslovenska kinoteka

Pored Taška Načića u ulozi davitelja Petra Mitića, u filmu igraju i Nikola Simić, Rahela Ferari, Sonja Savić, Radmila Savićević, kao i Srđan Šaper, nekadašnji član grupe Idola i autor pesme „Bejbi, bejbi“ upamćene po ovom filmu.

„Davitelj protiv davitelja“, snimljen u produkciji Centar filma, kompletno je digitalno restaurisan u odeljenju za digitalizaciju i digitalnu restauraciju Arhiva Jugoslovenske kinoteke u okviru projekta digitalne restauracije srpske filmske baštine koje su pokrenule Jugoslovenska kinoteka i kompanija Vip mobile sa ciljem da sačuvaju i zaštite dela koja su proglašena za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, saopšteno je iz ovog muzeja filma.