Ivan Tasovac Foto: Nemanja Jovanović/Nova.rs

Dan uoči godišnjice smrti pijaniste i direktora Beogradske filharmonije Ivana Tasovca ova kulturna institucija prirediće 28. septembra poseban događaj u čast nekadašnjeg čelnika i muzičara.

Kako bi obeležila godinu dana od gubitka voljenog direktora Beogradska filharmonija i nastavila da ostvaruje viziju Ivana Tasovca ova instistucija priređuje specijalan događaj u Tasovčevu čast i to 28. septembra u Sala BGF-a s početkom od 19.30 sati.

Na događaju u čast Ivana Tasovca biće predstavljen klavir poslednje generacije „Stenvej Spirio r“, a želja pokojnog direktora Filharmonije, koji je preminuo 29. septembra 2021. u 55. godini, bila je da ova institucija bude prva u regionu vlasnik najekskluzivnijeg instrumenta današnjice, podsećaju iz Beogradske filharmonije.

Novi instrument koji je stigao u Beogradsku filharmoniju predstavlja revolucionarni spoj umetnosti i najsavremenije tehnologije, jer pruža neslućene kreativne mogućnosti – uživo prenos izvođenja iz celog sveta u visokoj rezoluciji, a istovremeno i snimanje interpretacije i reprodukcije na samom instrumentu. Na klaviru se mogu se i slušati istorijska izvođenja najvećih pijanista u tehničkoj obradi visokog kvaliteta uz stvarno pomeranje dirki, precizira se u saopštenju Filharmonije.

A taj klavir ima čak i ugraviran potpis Ivana Tasovca, koji je fabrika „Stenvej“ specijalno izradila. Na specijalnom događaju u čast Tasovca prvi resital na novom instrumentu održaće specijalni gost Kiril Gerštajn, jedan od najcenjenijih pijanista današnjice kojem će to biti premijerni nastup u Beogradu.

Klavir Stenvej spirio r Foto: Marko Đoković/Beogradska filharmonija

Samo dva dana nakon ovog događaja Beogradska filharmonija svečano će na Kolarcu otvoriti sezonu 22/23 koncertom posvećenim Ivanu Tasovcu. Specijalno odabrani repertoar obeležava porudžbina kompozitoru Aleksandru Sedlaru, kao i srpska premijera kompozicije Isidore Žebeljan zajedno sa klarinetistom Žoanom Enrikom Ljunom i pod dirigentskom palicom Pola Danijela.

Celokupna filharmonijska sezona, koja će trajati do juna naredne godine, odvijaće se pod sloganom „Na dobrom putu“, a biće posvećena virtuelnim putovanjima po svetskim metropolama. To putovanje otpočinje Beogradom, pod sloganom „BGF voli Tasu“.

Aleksandar Sedlar Foto: Milan Đakov

Muzički omaž Beogradu otvoriće nova porudžbina Beogradske filharmonije Aleksandru Sedlaru, koji je komponovao „Odu Beogradu – Beograd na odi“.

– Oda Beogradu, pored toga što predstavlјa svojevrsno lјubavno pismo mom rodnom gradu, predstavlјa i suprotstavlјanje svega onoga što Beograd danas čini onakvim kakav jeste. Beograđani su danas specifični, često podelјeni vezano za razne stvari po raznim pitanjima, ali jedna (možda i jedina) stvar koja im je zajednička i koja ih može ujediniti, jeste lјubav prema Beogradu. Na kraju kompozicije, svi zajedno, sa svim svojim razlikama, ponosni i gordi, pevaju za svoj grad. To je bila moja ideja, nadam se da ćemo je zajedno pretvoriti u stvarnost. Zato pevajte sa nama! Pevajte za naš Beograd – poruka je Aleksandra Sedlara.

Foto: M.Đoković

Nakon Sedlarovog dela uslediće srpska premijera Koncerta za klarinet i orkestar „Frula i flamingosi“ Isidore Žebeljan. Kada ju je pokojna kompozitorka stvarala imala je cilj da „muzičkom naracijom ispreda priču o čarobnoj fruli koja peva o istini, ali njenu pesmu nema ko da čuje, jer na svetu više nema nikoga ko veruje u istinu“. Na koncertu će uz orkestar BF-a ovu kompoziciju izvesti klarinetista Žoan Enrik Ljuna, a u drugom delu programa biće izvedena Simfonija br. 5 Čajkovskog pod palicom Pola Danijela, šefa-dirigenta Kraljevske filharmonije Galicije.

Bonus video: Oproštaj Filharmonije od Tasovca

Komentari

Svi komentari (0)