Vranje, predstava Okamenjeno more
Foto: Dejan Dimić/Vranje News

Glumci Pozorišta "Bora Stanković" u Vranju večeras će, nakon tri odlaganja, od 20 časova premijerno izvesti komad "Okamenjeno more", u režiji Stevana Bodrože, koji je rađen po motivima istoimene drame Velimira Lukića i Euripidovih "Trojanki".

Prema rečima dramaturškinje Aleksandre Jovanović, ne radi se samo o antičkoj tragediji i istorijskom komadu koji prikazuje „neke davno odigrane ratove i nema ikakve veze sa nama“. Kako je ranije na konferenciji za novinare pre odlaganja premijere rekao reditelj Bodroža, radi se o „dinamičnoj, potresnoj predstavi koja je u velikoj meri tragedija žena žrtava rata“.

Lukić je u originalnom komadu savremene događaje prebacio u vreme Trojanskog rata, kada su stari Grci gotovo deset godina ratovali i razorili Troju. Prema rečima Jovanović, izvorni Lukićev tekst je statičan jer je omaž antičkim tragedijama, te je bila neophodna određena doza modernizacije.

„Glumci su uz vođstvo reditelja odradili fenomenalan posao, sami otključavali likove koji su poprilično statični, tipski junaci. Ne radi se samo o antičkoj tragediji i istorijskom komadu koji prikazuje neke davno odigrane ratove i nema ikakve veze sa nama. Ima svakakve veze. Postoje delovi, postupci, scenografija, rekvizita koja je modernizovana, savremena, imamo mačeve ali imamo i pištolje”, objašnjava.

Vranje, pozorište Bora Stanković, zgrada, predstava Okamenjeno more Foto: Sanja Petrov/Nova.rs
Foto: Sanja Petrov/Nova.rs

Kako dodaje, jedna od težnji je bila rušenje mita o Heleni, „da je sve to zbog muške sujete, pohlepe, telesne požude i želje za novcem, da je tako rat nastao, da nema veze sa proročanstvom i Helenom, da ona naravno nije kriva za to“

„Prosto je smešno da se i dalje gura narativ da se ratovi vode zbog žena ili zbog vere. Svi kažu zbog bogova su se vodili ratovi, ne, vodili su se uvek zbog plena, moći i teritorije. Uvek su to neki lični, intimni porivi. Uvek je profit bio u pitanju i uvek će biti”, kaže Jovanović i dodaje da se radi o fizički zahtevnoj predstavi, što se ne očekuje od konvencija antičke drame.

Tokom rada na predstavi dešavale su se povrede i odlaganja, ali se, prema njenim rečima, „iz te frustracije, muke i napora rađao kvalitetan komad“. Reditelj Stevan Bodroža je na ranijim konferencijama za medije, pre odlaganja premijere, izjavio da se ekipa „na intrigantan način bavila time kako oni koji su slabi i poniženi ipak mogu biti jaki, na koji način mogu da uspostave ravnotežu između pravde i nepravde u ovom kosmosu i na koji način njihov glas može da se čuje“.

Scenografiju za „Okamenjeno more“ vranjskog pozorišta u režiji Bodrože radila je Milica Bajić Đurov, kostime Milica Kolarić, a na scenskom pokretu je sa glumcima radila Krenare Nevzati Keri, profesorka Fakulteta dramskih umetnosti u Skoplju.

BONUS VIDEO: Slobodan Boda Ninković o odlasku u penziju

Pratite nas i na društvenim mrežama:

Facebook

Twitter

Instagram

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar