Foto: FAF/Promo

Posle rasprodate beogradske premijere ostvarenja "Lost Country" na otvaranju 29. Festivala autorskog filma 24. novembra, zbog čega je dodata još jedna projekcija, isti je "scenario" i za laureata Zlatnog lava u Veneciji "Jadna stvorenja", uz emitovanje i remek-dela Tarkovskog "Nostalgija".

S obzirom da vlada ogromno interesovanje za pobednika poslednjeg Venecijanskog festivala „Jadna stvorenja“ Jorgosa Lantimosa, otvorena je dodatna projekcija filma  u nedelju, 26. novembra u 13.30 časova u sali 1 Mts dvorane u okviru 29. Festivala evropskog filma, saopštili su organizatori FAF-a.

Reditelj Jorgos Lantimos i producentkinja Ema Stoun donose neverovatnu priču o napretku mlade žene Bele Bakster (koju i igra Stounova), s obzirom da je briljantni naučnik Godvin Bakster (kog igra Vilijem Defo) ponovo vraća u život. Ali, Bela je željna učenjai najednom beži sa Dankanom Vederbernom (Mark Rafalo), uglađenim i razvratnim advokatom u vrtoglavu avanturu širom sveta – siže je filma koji je trijumfovao u Veneciji, a našu premijeru ima na FAF-u.

Scena iz Jadnih stvorenja Foto: FAF/Promo

Istog dana, 26. novembra biće održana i projekcija restaurisane verzije „Nostalgije“, remek-dela slavnog Andreja Tarkovskog. U okviru programa Počasne projekcije, povodom 40 godina od nastanka, u 16.30 časova biće prikazana restaurisana verzija „Nostalgije“ u 4K rezoluciji, remek-dela Andreja Tarkovskog i to takođe u sali 1 Mts dvorane. Film je snimljen u Italiji, u produkciji televizije RAI, koja je i dala ekskluzivna prava za ovo prikazivanje.

S obzirom na to da Jugoslovenska kinoteka ne poseduje kopiju ovog filma, to će ujedno biti prva filmska projekcija Nostalgije u Beogradu nakon FEST-a 1984.

Scena iz Nostalgije Foto: FAF/Promo

– Svi moji filmovi, na jedan ili drugi način, govore o tome da ljudi nisu usamljeni i napušteni u kosmosu, već da su bezbrojnim nitima povezani sa prošlošću i budućnošću; da svaki čovek, živeći svoj život, dodaje jednu nit koja ga povezuje sa celim svetom, zapravo sa celokupnom povešću čovečanstva – govorio je Tarkovski o „Nostalgiji“.

Podsetimo, 29. Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 1. decembra u Beogradu, a počinje srpskom premijerom ostvarenja „Lost Country“ Vladimira Perišića, a ovogodišnji dobitnik nagrade „Pogled u svet: Vojislav Vučinić“ za celuokupan doprinos filmskoj umetnosti jeste Boro Drašković. Glavna lokacija festivala biće Mts dvorana, dok će projekcije filmova biti održane i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Bonus video: Čuvari formule u Ljubljani

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar