Foto: FAF/Promo

Boro Drašković ovogodišnji je laureat nagrade “Pogled u svet: Vojislav Vučinić”, koju Festival autorskog filma (FAF) dodeljuje za celuokupan doprinos filmskoj umetnosti, saopštili su organizatori.

Prizori iz filma “Horoskop”, postali su jedan od ikoničkih znakova jugoslovenskog crnog talasa, dok ukupan Draškovićev opus predstavlja fascinantan umetnički uvid u fenomen nasilja, koji naše društvo još uvek ne uspeva da shvati, niti da na njega nađe odgovor.

Boro Drašković Foto: Stefan Vacić

Plakat 29. FAF-a, rešenje vizuelne umetnice Dragane Krtinić, inspirisan je upravo ovim filmom.

– Idejno rešenje je inspirisano filmom “Horoskop” i naizgled bezbrižnim susretom Dragana Nikolića i kornjače, koji su zapravo crtežom smešteni na šine nadolazećeg voza. U drugoj izabranoj sceni na koju se plakat referiše momci odbrojavaju koliko dana je preostalo da jedan od njih zavede devojku, a ovaj prizor prizvan je suptilnom simbolikom – kroz prekrižene brojeve – rekla je Dragana Krtinić, autorka vizuelnog rešenja ovogodišnjeg FAF-a, i dodala:

– Lik devojke postaje samo igra, a igra postaje okrutna. Kontrasti pomenutih situacija i alarmantna boja upozoravaju na nasilje i na drske načine na koje ono postaje naša realnost, te na našu nespremnost na njega.

Povodom 40 godina od nastanka, festival će u terminu “Počasne projekcije” prikazati restaurisanu verziju “Nostalgije” u 4K rezoluciji, remek-dela Andreja Tarkovskog. Film je snimljen u Italiji, u produkciji televizije RAI od koje su dobijena i ekskluzivna prava za ovo prikazivanje.

Festival autorskog filma biće održan od 24. novembra do 1. decembra u Beogradu.

Otvoriće ga ostvarenje „Lost Country“ Vladimira Perišića u mts Dvorani, koja će biti i glavna lokacija festivala. Projekcije će biti i u Dvorani Kulturnog centra Beograda, Domu omladine Beograda, Jugoslovenskoj kinoteci i bioskopu Cine Grand BIG Rakovica.

Bonus video: Ovacije za aktere filma „Čuvari formule“ na premijeri u Beogradu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar