Marijana Kolarić. Foto: Nebojša Babić

Tim Muzeja savremene umetnosti kao organizator nastupa Srbije na bijenalu u Veneciji uspeo je da prevaziđe sve vidljive i nevidljive prepreke i da realizuje projekat na zavidnom nivou, o čemu svakodnevno svedoče reakcije i pohvale koje dobijamo od domaće i inetrnacionalne stručne javnosti, kazala je direktorka MSU Maja Kolarić.

Neposredno nakon vernisaža i otvaranja paviljona Srbije na 59. Međunarodnoj izložbi umetnosti na Venecijanskom bijenalu gde nas je predstavio projekat „Hod sa vodom“ umetnika Vladimira NIkolića i kustoskinje Biljane Ćirić, online platforma za savremenu umetnost Artsy proglasila je naš paviljon za jedan od 10 najboljih nacionalnih paviljona.

U selekciji portala Artsy pored paviljona Srbije našli su se američki, nemački ali i britanski paviljon kome je ove godine dodeljen Zlatni lav za najbolji nacionalni paviljon.

– Meni kao komesaru ovogodišnjeg nastupa Srbije ova vest donela je puno radosti imajući u vidu mnogobrojne izazove sa kojima smo se suočavali, najpre sa veoma kratkim rokom od samo četiri meseca za organizaciju i realizaciju nastupa u Veneciji. Takođe, strahovali smo da li će zbog situacije sa Covidom -19 biti moguće uopšte otvaranje izložbe za javnost. Prvobitan budžet uspeli smo da uvećamo za nekoliko miliona zahvaljujući odobrenju Ministarstva kulture i informisanja, te su ta sredstva dodatno uložena u uređenje paviljona i produkciju izložbe što je umnogome doprinelo da se ostvare svi željeni zahtevi umetnika i zadovolje visoki profesionalni standardi predstavljenog umetničkog rada – kaže direktorka Muzeja savremene umetnosti Maja Kolarić.

Foto: Goran Zlatković/Ministarstvo kulture i informisanja

Ističe da je knjiga umetnika štampana u izdanju Muzeja savremene umetnosti i Mus (Mousse) izdavačke kuće iz Italije „što je takođe doprinelo većem vizibilitetu projekta i izložbe „Hod sa vodom“, široj distribuciji knjige na evropskom tlu kao i životu umetničkog projekta nakon Bijenala.“

Foto: Goran Zlatković/Ministarstvo kulture i informisanja

– Izazova je uvek mnogo kada su u pitanju ovako veliki projekti koji sa sobom nose puno birokratskih ograničenja koja se ne odnose samo na našu instituciju nego pravila i procedure koje propisuje direkcija Bijanala, kao što je slučaj na primer da projakat uređenja i adaptacije Paviljona za izložbu mora raditi isključivo licencirani arhitekta koji poseduje licencu u Italiji, i slično. – smatra Kolarić i dodaje:

– Trudili smo se da odgovorimo na sve želje i očekivanja umetničkog tima projekta „Hod sa vodom“ i izložbu svečano otvorimo uz veliki broj zvanica i u dobroj atmosferi. Ova izložba je postavila visoko lestvicu za sledeće predstavnike na ovoj najprestižnijoj svetskoj umetničkoj manifestaciji, i veoma sam ponosna da sam dala svoj glas ovom projektu na konkursu. Svakako pred nama je samo jedan put, na kom želimo da svakog dana budemo bolji i uspešniji pa ćemo se truditi da još više ubuduće svojim programima i produkcijom podižemo profesionalne standarde kako na domaćoj tako i na međunarodnoj sceni.

Bonus video: Rad „Hod s vodom“ na Venecijanskom bijenalu

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare