Vladimir Nikolić Foto:N1

Bio sam doveden u situaciju da najavim okazivanje nastupa u Veneciji i moglo je da se desi da Srbija nema svog predstavnika na Venecijanskom bijenalu, kazao je za N1 Vladimir Nikolić koji sa svojim projektom "Hod sa vodom" predstavlja našu zemlju na 59. po redu najznačajnijoj smotri savremene umetnosti u svetu.

I dok je Paviljon Srbije na ovogodišnjem Bijenalu umetnosti u Veneciji, otvoren pre nekoliko dana, uvršćen među deset najboljih, a direktorka Muzeja savremene umetnosti u Beogradu Marijana Kolarić izjavila nedavno da je naš paviljon izazvao izuzetno dobre reakcije i da je učešće na ovoj manifestaciji „važno za našu zemlju„, Vladimir Nikolić koji nas predstavlja s projektom „Hod sa vodom“, rađenim u saradnji sa kustosom Biljanom Ćirić, po povratku iz Italije otkrio je da se umalo povukao iz „čitave priče“ u poslednji čas.

Umetnik je objasnio da je mesec dana proveo u Veneciji u pripremama i imao prilike da vidi kako je u paviljonima drugih država:

– Radili su timovi stručnjaka, bille su armije ljudi, gomila radnika, produkcije tog nivoa su kao za snimanje filma ili pravljenja predstave… A ja sam jedva uspeo da ubedim Muzej savremene umetnosti da plati moj smeštaj da dođem u Veneciju. Moji problemi su bili samo moji, kao da tamo predstavljam sam sebe, a ne svoju državu – istakao je Nikolić za N1.

Zbog svih problema koji su pratili pripremu njegovog predstavljanja na Bijenalu, a prevashodno zbog „nekompetentnosti i neodgovornosti nadležnih prema ovom projektu“ (apostrofirajući pride Muzej savremene umetnosti, odnosno njegovu direktorku Marijanu Kolarić, koja je i komesar nastupa Srbije na 59. smotri) vrlo lako je moglo da dođe do toga da Srbija nema ove godine svog predstavnika u Veneciji:

– Bio sam doveden u situaciju da Ministarstvu kulture u jednom trenutku najavim i svoje otkazivanje nastupa na Bijenalu. Nakon takve mogućnosti je Ministarstvo izvršilo pritisak na Muzej da otkoči realizaciju. Zato nisam učestvovao na ceremoniji jer nije ispoštovan moj zahtev da se ne obrate ljudi koji ne nose nikakve zasluge – objasnio je Nikolić, objašnjavajući zašto su na otvaranju našeg paviljona govorile ministarka kulture Maja Gojković i direktorka MSU Maja Kolarić, ali ne i on.

Foto: Goran Zlatković/Ministarstvo kulture i informisanja

Osvrnuo se ovako i na zvanično otvaranje Bijenala u subotu:

– Niko se nije ni pojavio iz Muzeja prvog dana otvaranja koji je bio za svetske medije. Moja supruga i kustoskinja izložbe su se morale pretvoriti u hostese da bi primale goste, medije, u našem paviljonu…

Vladimir Nikolić je, dodao i da je problem stariji od aktuelne direktorke MSU, kao i da je ta institucija već duže vreme pod uticajem politike, u pogledu izbora direktora.

Ceo tekst možete pročitati na sajtu N1.

Bonus video: Hod sa vodom u Veneciji

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar