YU Grupa Foto:Wood

Najdugovečniji rokenrol sastav na prostoru bivše Jugoslavije Yu grupa održaće 10. septembra na Tašu veliki koncert, kojim će obeležiti jubilej - 50 godina postojanja.

Na velikom muzičkom događaju na Tašu Yu grupi će se na bini pridružiti veliki broj muzičara, kolega iz cele Jugoslavije, uz brojna iznenađenja.

Yu grupa je bend koji je kod nas prvi počeo da kombinuje rokenrol sa elementima tradicionalne muzike sa balkanskih prostora. Od osnivanja 1970. godine do danas, na čelu sa braćom Žikom i Dragim Jelićem, prošavši kroz brojne faze i postave, s tim što je poslednje tri decenije treći stožer gitarista Petar Jelić, Yu grupa je objavila značajne albume, počev od prvenca „YU Grupa“ (1973) do poslednjeg „Evo stojim tu“ (2016), ali i antologijske pesme, kakve su „Crni leptir“, „Čudna šuma“, „Kosovski božuri“, „Od zlata jabuka“, „Mornar“, „Dunavom još šibaju vetrovi“…

Jubilej, pola veka rada će, osim koncertom na Tašu, obeležiti i objavljivanjem boks-seta od svih 13 albuma, sa ukupno 134 pesme, što će biti zajedničko izdanje PGP RTS-a i Jugoton/Croatia records.

YU Grupa Foto:Wood

– Kada sam prvi put čuo Elvisa Prislija, taj njegov bend kako zvuči, zvuk električne gitare, ja sam, što kažu klinci, odlepio. Bio sam opsednut tim zvukom. To je nekako bilo u meni i to traje do današnjeg dana. Često se setim tih momenata. Ništa me više nije interesovalo, ni neke devojčice koje su bile tu, toliko sam bio zaokupljen tom muzikom koju slušam – pričao je za Nova.rs Žika Jelić krajem novembra 2020. godine kada je originalno trebalo da obeleže pet decenija postojanja, što je zbog pandemije odloženo u dva navrata.

YU grupu su na jesen 1970. godine osnovali Dragi i Žika Jelić, orguljaš Miodrag Mive Okrugić i bubnjar Velibor Boka Bogdanović, pod radnim nazivom Idejni posed. Na nastupu u zemunskom klubu „Sinagoga“ 29. novembra iste godine, disk džokej Zoran Modli je pozvao publiku da im odabere ime. Prihvaćen je predlog Miroslava Stanivuka i od te večeri su postali Yu grupa, a godinama su svirali rođendanske koncerte 29. novembra, na Dan Republike. Tih trenutaka Jelić se za naš sajt ovako sećao:

– Dragi i ja izašli smo iz grupe Džentlmeni, koja je već bila popularna i znalo se za nju, jednostavno prestali smo da se bavimo reproduktivnim radom, da ne gubimo vreme na „skidanje“ tuđih kompozicija, koje smo se trudili da što vernije odsviramo i muzički i glasovno, i mislili smo da je bolje da utrošimo to vreme na stvaranje sopstvenih kompozicija. Sa tom odlukom smo izašli iz grupe Džentlmeni i ostavili ime Branku Marušiću Čuturi i Miki Simikiću, saksofonisti i klavijaturisti. I Zoran Modli, pošto je znao da vežbamo i radimo u Domu omladine, predložio je da u toj njegovoj diskoteci, „Sinagogi“, sviramo za 29. novembar. Jer, 29. novembar je bio veliki praznik, kada su po prolasku lepih dana, krajem jeseni, bile pripreme za zimu, u svakom smislu. Mame su pravile zimnicu, tate su se brinule za mesne proizvode, a deca nisu išla u školu, što je bilo najvažnije (smeh). Za taj 29. novembar 1970. godine svirali smo u diskoteci, bila je prepuna, i Zoran Modli je rekao da bi bilo dobro da publika glasa za ime grupe koja još nema ime. A među svim tim predlozima brzo smo naišli na taj Yu grupa i meni se to dopalo. Jugoslavija je u to vreme zauzimala, onako, neku poziciju u Evropi i svetu kao varijanta „niti istok niti zapad“, ali smo jako dobro živeli!

Proteklih pet decenija Yu grupa se održala, kako naglašavaju članovi benda, zahvaljujući „ljubavi i jednostavnosti“, a muzički novinar i publicista Peca Popović se prisećao da je svedok samih početaka benda:

– Navala uznemirene sete podseća me da se u istini Yu grupe nalazi puno moje životne istine. Sve najlepše što se moglo doživeti u domaćem roku, ja sam proživeo uz Jeliće i njihove saučesnike u tom velikom putovanju kroz vreme i iskušenja. Uspeli jer su nadigrani tek pošto se nisu odrekli beskompromisnosti, voljeni jer na bini nikad nisu pobeđeni, poštovani jer su ostali pošteni…

Bonus video: Peca Popović, čuvar uspomena

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar