Radovan Miljanić Foto:FEST.RS

Samo što se pre nekoliko dana vratio sa uspešnog gostovanja u Rusiji sa svojim Narodnim pozorištem, glumac Radovan Miljanić iznenada je preminuo u 69. godini.

Miljanić, koji je preminuo danas u 69. godini, bio je dugogodišnji član Narodnog pozorišta u Beogradu, čiji je član postao još 1985. godine.

Rođen u Pančevu 24. februara 1952. godine, glumu je diplomirao 1979. godine na Fakultetu dramskih umetnosti u Beogradu, u klasi profesora Predraga Bajčetića. Diplomska predstava bila je monodrama „Priče kneza Miškina“, po motovima čuvenog dela Dostojevskog „Idiot“. Predstava je s uspehom igrana u Podrumu Ateljea 212, Žutom salonu JDP – a i SKC – u.

Prvi put je iste te godine stao i na scenu svog budućeg teatra, Narodnog u predstavi „Za opelo, u red, molim“, po tekstu Milana Mitića i u režiji Velimira Mitrovića.

Tokom dugogodišnje karijere odigrao je više od stotinu uloga. Osim u matičnom Narodnom pozorištu, igrao je i na scenama SKC-a, Doma omladine, Zvezdara teatra, Teatra od nule, Pozorišta Ogledalo, Jugoslovenskog dramskog pozorišta, Beogradskog dramskog pozorišta…

Pre samo nekoliko dana, tačnije 18. oktobra poslednji put se pojavio na sceni – i to u Rusiji. Gostovao je sa Narodnim pozorištem na Ruskom međunarodnom pozorišnom festivalu u Nižnjem Novgorodu, gde je sa velikim uspehom izvedena predstava „Vasa Železnova i drugi“.

Scena iz predstave Vasa Železnova Foto:Narodno pozorište/Željko Jovanović

Teatarske role koje su obeležile dugu karijeru bile su: „Nenagrađeni ljubavni trud“ (Biron), „Priče kneza Miškina“ (Miškin), „Solunci govore“ (Lisijen Rejn), „Rat i mir“ (Verhovenski), „Lenjin, Staljin, Trocki“ (Jagoda), „Kako zasmejati gospodara“ (Profesor Mirković), „Je li bilo kneževe večere?“ (Radulaški), „Sirano de Bereržak“ (Le Bre) „Vožd Karađorđe i Knjaz Miloš“ (Car Aleksandar), „Maska“ (Kornelije Stanković), „Ubi me prejaka reč“ (Branko Miljković), „Uobraženi bolesnik“ (Doktor Pirgon), „Gospođa ministarka“ (Teča Panta), „Velika drama“ (Pop Stojan, Branko Lazović, Savo Vukotić-Cicko), „Zečji nasip“ (Profesor Vlada), „Tri sestre“ (Kuligin), „Talenti i obožavaoci“ (Narokov), „Koštana – Žal za mladost“ (Hadži Toma)…

Više od dve decenije, uz Ljubivoja Tadića (Tesla), igrao je u kultnoj duodrami „Tesla ili prilagođavanje anđela“ u kojoj je briljantno tumačio lik novinara Džona Smita, podsećaju iz Narodnog pozorišta.

Snimio je pedesetak drama za Radio Beograd, a dve decenije bio je stalni učesnik u emisijama Kulturne i Naučne redakcije TV Beograd.

Igrao je u mnogim domaćim serijama i filmovima, među kojima su: „Direktan prenos“, „Čavka“, „Guča“, „Uslovna sloboda“, „Život i smrt porno bande“, „Rekvijem za gospođu J.“, „Izgrednici“, „Nečista krv – Greh predaha“, „Dara iz Jasenovca“, „Vikend sa ćaletom“…

Tumačio je glavne uloge u filmovima Vladimira Mančića koji su osvojili mnoge nagrade na festivalima kratkometražnog filma.

Nije voleo da daje intervjue, a pre dvadesetak godina u razgovoru za pozorišni časopis „Ludus“ govorio je da je za njega izazov u glumačkom smislu „nešto što podrazumeva drugačiji pristup ulozi ili komadu“, dodajući:

– Nešto što do sada nisam radio… Ne pripadam glumcima koji planiraju uloge ili imaju zacrtano šta sad moraju da igraju. Vaspitavan sam u drugom duhu: da su predstava i pozorište mnogo važniji od glumaca, nas koji treba da učestvujemo u tome. Nisam u pozorištu zbog sebe, nego zbog pozorišta.

Radovan Miljanić govori na komemoraciji Borisu Komneniću u martu 2021. Foto: Vesna Lalić/Nova.rs

Kada je pre nekoliko meseci preminuo njegov kolega sa klase i iz teatra, i prijatelj i kum Boris Komnenić dirljivim govorom oprostio se od njega na komemoraciji u Narodnom pozorištu.

– Boris je neporecivo bio najduhovitiji čovek među glumcima na ovim prostorima. Dok smo se mi držali za stomake i gromko se smejali, on bi bivao smrtno ozbiljan, ali i radostan što nas daruje svojom duhovitošću i čini nas veselim i razdragnim, zavisnim od njegovog postojanja… Dragi prijatelju, dragi kume, dragi Borise, hvala ti za sve što si učinio za nas. Bog da ti dušu prosti i neka ti je večni spokoj. Bože daj.

Datum i mesto sahrane Radovana Miljanića biće naknadno objavljeni, saopštilo je Narodno pozorište.

Bonus video:

Sahrana Laneta Gutovića

 

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar