Olivija Njutn Džon i Džon Travolta Foto: LECOEUVRE PHOTOTHEQUE / AFP / Profimedia

Jedna od najvećih pop ikona 20. veka, koja je očarala generacije u filmskom mjuziklu “Briljantin” i napravila briljantnu muzičku karijeru, vodila je tešku borbu sa kancerom ali je ostala do kraja vedrog duha.

Odlazak glumice i pevačice Olivije Njutn Džon je za mnoge i pravi oproštaj sa detinjstvom, sa vremenom punim optimizma i nevinog odrastanja. Australijanka koju su glas i prirodna lepota učinili jednom od najvećih pop zvezda 70-ih i očarali generacije gledalaca u mjuziklu „Briljantin“ (Greace, 1978), umrla je posle teške bolesti.

„Take a deep breath and sigh, goodbye to Sandra Dee“, čuveni je stih iz filma kada smerna i naivna srednjoškolka Sendi postaje fatalna devojka.

Olivija se plašila kako će igrati srednjoškolku i da će se videti razlika u godinama jer je u vreme snimanja filma imala 29 godina, a Džon Travolta je bio šest godina mlađi.

Olivija Njutn Džon i Džon Travolta Foto:MediaPunch / BACKGRID / Backgrid USA / Profimedia

I ako je imala jako malo glumačkog iskustva, Olivija je odigrala neizbrisivu ulogu Sendi, slatke Australijanke koja se nalazi na školskoj razmeni, i koja ima romansu sa Denijem, mačo mladićem kojeg igra Travolta.

Njihova hemija na ekranu kao neusklađenih zaljubljenih ptičica koji se podvrgavaju transformaciji u završnom činu da bi osvojili srca jedno drugom – ona ​​ostavlja svoje staromodne haljine za štikle, kožne pantalone i cigarete – inspirisala je armije obožavalaca da gledaju film nebrojano puta.

“Tell me more, tell me more, was it love at first sight, tell me more, tell me more, did she put a fight? ”, su neki od stihova iz pesme “Summer Nights” koju su pevale milioni devojčica širom planete, jedne od tri u filmu koje peva Olivija Njutn Džon u duetu sa Travoltom, pored „You’re The One That I Want“ i balade „Hopelessly Devoted To You.“

Zahvaljujući nizu kantri i soft-rok hitova, Olivija je već bila popularna pevačica krajem 70-ih. Ali njena zajednička uloga sa Džonom Travoltom u filmu „Briljantin“ iz 1978. godine, verovatno najpopularnijem filmskom mjuziklu svih vremena, podigla ju je na novi nivo slave.

„Mislim da niko nije mogao da zamisli da će film trajati skoro 40 godina i da će i dalje biti popularan i da će ljudi i dalje stalno pričati sa mnom o njemu i voleti ga“, rekla je Olivija Njutn-Džon u jednom intervjuu pre pet godina.

Rođena u Kembridžu u Engleskoj 1948. godine, Olivija Njutn-Džon se preselila sa porodicom u Melburn kada je imala pet godina. Bila je ponosna na svoje korene, njen otac je bio oficir tajne službe MI5 koji je tokom Drugog svetskog rata radio na projektu Enigma, u glavnom centru za razbijanje šifri nacista, a njen deda po majci bio je fizičar, dobitnik Nobelove nagrade, Maks Born, koji je zatražio egzil u Velikoj Britaniji iz nacističke Nemačke uoči rata.

Olivija Njutn Džon i Džon Travolta Foto:CAP/NFS / Capital pictures / Profimedia

Nakon što je pobedila na takmičenju talenata u TV emisiji „Sing, Sing, Sing“, kao tinejdžerka osnovala je devojačku grupu i počela da se pojavljuje u nedeljnim programima pop muzike u Australiji.

Svoj prvi singl snimila je u Engleskoj 1966. godine i postigla nekoliko međunarodnih hitova, ali je ostala uglavnom nepoznata američkoj publici sve do 1973. godine, kada je stvar „Let Me Be There“ ušla u top 10.

Usledila je serija hitova uključujući „I Honestly Love You“, „Have You Never Been Mellow“ i „Please Mr. Please“. Zatim je došao „Briljantin“, koji je bio film sa najvećom zaradom iz 1978. i postao je trajni kulturni fenomen.

Kao posledica filma, na omotu njenog sledećeg albuma, „Totally Hot“, pevačica je bila u crnoj koži, dok su njene pesme imale oštriji, savremeniji pop zvuk.

Godine 1981. napravila je korak dalje sa svojom novom, seksipilnijom pojavom sa albumom i pesmom „Physical“, i sugestivnim tekstom kao što je: „Nema više o čemu da se priča osim ako nije horizontalno.“ Zabranjena od strane nekoliko radio stanica, pesma je postala njen najveći hit, provevši 10 nedelja na vrhu Bilbord Hot 100.

Olivija Njutn Džon Foto:EPA-EFE/LAS VEGAS NEWS BUREAU

Pojavila se i u još nekoliko visokobudžetnih filmova, uključujući muzičku fantaziju „Ksanadu“ sa holivudskom legendom Džinom Kelijem u njegovoj poslednjoj filmskoj ulozi. Film je bio bombardovan lošim kritikama, ali se njegova muzika dobro prodala i iznedrila „Magiju“, hit broj 1.

Godine 1983. ponovo se udružila sa Travoltom za „Two of a Kind“, romantičnu komediju, ali film nije bio ni blizu njihove nekadašnje hemije iz “Briljantina”.

Tokom duge karijere Olivija Njutn-Džon je osvojila četiri Gremi nagrade i prodala je više od 100 miliona albuma.

Na žalost, problemi sa zdravljem i privatne tragedije otežale su njene poslednje decenije života, i ako nikada nije prestala da snima i nastupa.

2005. godine Olivijin tadašnji dečko, Patrik Mekdermot, nestao je u moru dok je bio na pecanju na obalama Kalifornije. Nikada nije pronađen, a nerešena misterija je pevačicu proganjala godinama.

Godine 2017. Olivija Njutn-Džon je otkrila da se rak dojke koji je prvi put pojavio 1992. vratio i proširio na njenu kičmu. Takođe je otkrila da je imala drugu dijagnozu raka 2013. godine, ali je to ranije prećutala. Rekla je da veruje da će to „pobediti“ i pozvala svoju rodnu Australiju da usvoji zakone američke države u kojoj je tada živela, Kalifornije, kako bi se dozvolila medicinska upotreba marihuane.

Olivija Njutn Džon Foto: CBS / Planet / Profimedia

„Moj san je da uskoro u Australiji bude dostupan kanabis svim obolelima od raka i ljudima kojima rak izaziva bol“, rekla je ona, dodajući da je, iako je imala trenutke očaja, imala „neverovatnu karijeru“ i „da nema za čim da žali”.

“Olivija Njutn Džon preminula je jutros mirno na svom ranču u južnoj Kaliforniji, okružena porodicom i prijateljima. Olivija je bila simbol trijumfa i nade više od 30 godina, dok je sa svima delila svoju borbu sa rakom dojke”, napisao je u ponedeljak njen suprug Džon Isterling na njenom Instagram nalogu.

Bonus video: Aplauz za Džona Malkoviča

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Ostavi prvi komentar