Beti Vajt
Beti Vajt Foto:ANGELA WEISS / Getty images / Profimedia

Mislim da sam najsrećnija žena na svetu, govorila je glumica Beti Vajt, koja je preminula poslednjeg dana 2021. godine.

Samo 17 dana delilo je slavnu komičarku Beti Vajt od proslave stotog rođendana…

„Jedva čekam da slavim“, napisala je na Tviteru pretposlednjeg dana 2021. godine.

I umesto da „oduva“ čitavih stotinu svećica na rođendanskoj torti 17. januara, uoči proslave novogodišnje noći, svet je obišla vest da je glumica preminula u svom domu u Los Anđelesu.

Poslednji sati 2021. protekli su tako, umesto u slavlju, u odavanju počasti „divnoj dami i kulturnoj ikoni“, kako je Vajtovu okarakterisao Džo Bajden, predsednik SAD.

Dama, koja se proslavila u TV seriji „Zlatne devojke“, imala je „zlatno srce“, konstatovale su brojne ličnosti iz sveta filma i televizije, od Rajana Rejnoldsa i Sandre Bulok, do Elen Dedženeris.

Slavna komičarka bila je jedna od pionirki televizijske produkcije u Americi, čija je karijera trajala više od osam decenija, podsetio je BBC.

Beti Vajt Foto: Courtesy Everett Collection / Everett / Profimedia

Beti Marion Vajt Luden rođena je 17. januara 1922. godine u Ouk Parku, u američkoj državi Ilinois. Međutim, kao jedino dete sa porodicom se tokom velike ekonomske krize koja je pogodila čitav svet, pa tako i Ameriku kreće u potragu za boljim životom. Nastanjuju se u Los Anđelesu i već početkom tridesetih okušava sreću u svetu šoubiznisa.

Kada joj je bilo osam godina pojavila se u epizodi radio programa „Empajer bilders“, a samo što je završila srednju školu kreće u novu avanturu zvanu – televizija. Radi i kao model, a glumi i u teatru, međutim snove o blistavoj karijeri zaustavio je Drugi svetski rat.

Uvek spremna na akciju, na kratko zaboravlja glumu i počinje da radi kao dobrovoljac u organizaciji „American Women’s Voluntary Services“. Po okončanju Drugog svetskog rata uspeva da dobije svoj radijski šou, i počinje da se pojavljuje u televizijskom šou programu Ala Džarvisa „Hollywood on Television“. Svi uočavaju njen ogroman talenat i već 1951. godine dobija prvu nominaciju za Emi nagradu. Nominovana je za najbolju glumicu, a bilo je to prvi put da su ova priznanja ustanovila nagradu za jednu damu.

Status i slavu „zacementirala“ je sa ulogom u TV komediji „Život sa Elizabet“, koja se emitovala od 1952. do 1955. godine. Tom serijom srušila je i brojne granice, jer je bila jedna od malobrojnih žena koje su u to vreme imale punu kreativnu slobodu ispred i iza kamere. Uz pomoć Džordža Tibelsa, sama ju je pokrenula:

– Džordž je pisao, a sa sam producirala. Bila sam jedna od prvih žena producenata u Holivudu – objašnjavala je jednom prilikom.

Srušila je još jedan „tabu“. U četrdesetoj godini života udala se po treći put. U dobu kada se žene nisu baš tako lako razvodile, za Beti je to bio „mačji kašalj“. Kada je 1961. upoznala Alana Ludena, znala je da je „ljubav njenog života“. Bili su zajedno sve do Ludenove smrti 1981. godine.

Čak dve Emi nagrade dobila je za ulogu Su En Nivens u „Meri Tajler Mur šou programu“, sitkomu u kojem je igrala oštroumnu damu koja “ne preza” od muškaraca. A potom je usledila uloga koja joj je obeležila karijeru – rola Rouz Najlund u sitkomu „Zlatne devojke“. U seriji koja se emitovala od osamdesetih do 1992. briljantno je igrala norveško-američku udovicu, koja se posle smrti supruga seli u Majami… I 1986. ovenčana je još jednom Emi nagradom za najbolju glumicu u komediji, a sama serija proglašena je najboljom komedijom. Primajući priznanje Beti Vajt se našalila koliko je „srećna što može da izađe na scenu i preuzme tu lepu `zlatnu devojku`“!

Kada je serija okončana posvetila se pisanju knjiga. Za života je objavila sedam dela, i dve audio knjige.

Glumila je i u silnim serijama, kao što su „Bouns“, ili u u animiranom filmu „Herkul“. Ali, kada je zaigrala baku Eni u filmu „Veridba“, čija je glavna zvezda bila Sandra Bulok, ponovo su oči javnosti u Americi bile uprte u Beti Vajt. Usledila je 2010. rola u sitkomu „Vruće u Klivlendu“.

– Ovo je sjajan šou, a hemija među nama devojkama je sjajna – priznala je za „Njuzvik“.

Baš te 2010. godine postala je najstarija domaćica kultne TV emisije „Subotom uveče uživo“.

Beti Vajt je „pod stare dane“ postala toliko tražena da je 2011. proglašena za najpopularniju i najomiljeniju javnu ličnost u Americi!

Pored Emija, bila je laureat mnogih priznanja, kakva su Gremi ili nagrada Udruženja glumaca. Dobila je i zvezdu na Bulevaru slavnih u Holivudu, a 2018. ušla je u Ginisovu knjigu rekorda kao glumica sa najdugovečnijom karijerom na televiziji.

Betty White Beti Vajt
Beti Vajt Foto: EPA/PAUL BUCK

Kada je napunila 90 godina u televizijskom specijalu Vajtovoj su počast odali Tina Fej, Tajler Mur, Elen Dedženeris… A sa 95. postala je najstarija članica Američke akademije za film.

Ako ju je nešto, pored glume, okupiralo bile su to životinje. Borila se za zaštitu životinja, a više od četiri decenije bila je verni saradnik Zoološkog vrta Los Anđeles i Moris fondacije za životinje.

– Ja sam zapravo najsrećnija žena na svetu. Pola svog života posvećujem profesiji koju obožavam, glumi, a drugu životinjama – govorila je Vajtova.

I 2019. pozajmila je svoj glas tigru u četvrtom nastavku popularnog animiranog serijala „Priča o igračkama“.

– Moram da nastavim da glumim, kako bih imala novca za svoj dobrotvorni rad – našalila se u intervjuu za „Holivud reporter“.

Pre šest godina dobila je osmu Emi nagradu, ovoga puta za životno delo. Na svečanoj ceremoniji rečeno je, između ostalog, da je Vajtova jedna od „najvoljenijih glumica u istoriji televizije“:

– Betina karijera kao žene pionira u svetu televizije neprevaziđena je. Ne samo da je američka institucija, već je Beti Vajt i jedna od najdivnijih osoba u svetu šoubiznisa!

Bonus video:

Legendarni Orson Vels

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare