Dejana Milović Buha Foto: Printscreen/RTV Studentski grad

U rubrici „Saundtrek za moj život“ ljudi iz različitih sfera javnog života pričaju o svojim omiljenim pesmama, kroz anegdote, detalje ili emocije koje ih za njih vezuju.

Dejana Milović Buha poznati je radijski glas. Do nedavno je bila voditeljka čuvenog “Buđenja” sa Draganom Ilićem, ali već dugo godina je znamo kao radio prezentera od Studija B, pa do Radija B92. Njeno milo i najsmejano lice viđali smo često i na TV ekranima… Muzika je uvek bila važna u svemu što je radila.

“Samo tri pesme?!”, rekla je začuđeno Dejana i posle malo premišljanja dodala: “Ček’ da probam”.

Bilo je teško, ali je ipak uspela da izdvoji tri pesme koje su deo saundtreka njenog života:

Dejana Buha Foto:Privatna arhiva

Bitlsi – “Twist and Shout”

Ok, hajde da se poslužim trikom, pitaću se, šta mi prvo pada na pamet. Bitlsi i njihova verzija pesme “Twist and Shout”. Zašto sam se setila baš nje, možda zato što se u prvoj epizodi aktuelne serije „True Detective“ pojavljuje scena iz mog omiljenog tinejdž filma: „Ferisov slobodan dan“, kada Metju Broderik (Feris) peva istu numeru na paradi i slučajno ga snima televizijska kamera u trenutku kada bi trebalo da bude u školi. Inače, taj film će kasnije postati jedan od „najcitiranijih”, a imala sam sreću da sam ga gledala u pravo vreme, u američkom bioskopu na jednom velikom raspustu. I da, Bitlsi, s kojima sam „davila“ sve oko sebe, pa i roditelje, a trebalo je da bude obrnuto.

Ovu pesmu je originalno snimila grupa The Top Notes, pa je malo kasnije postala hit i za The Isley Brothers, a nakon toga stiže i do Bitlsa… Međutim, po priči, u toku snimanja svi su dobili upalu grla, Džon Lenon je nakon nekoliko bombona i „grgljanja“ grla (sa mlekom) ipak uspeo da snimi vokal. Sve se dešavalo u tadašnjem “EMI” studiju, koji je kasnije dobio ime “Abbey Road Studios”. Posle dosta godina i ja sam prešla preko tog čuvenog pešačkog prelaza, zajedno sa još milion turista.

Dejana Buha Foto:Privatna arhiva

Oasis – “The Masterplan”

Sasvim logično, kao drugu pesmu biram: Oasis – “The Masterplan”. Remek delo Noela Galagera. Oktobar, 1995. godine, London, naravno kiša, slušam ovu pesmu na diskmenu i potpuno me opčinjava. B strana singla, da li je moguće? Oasis tada izbacuju toliko hitova da ona ne dolazi odmah do izražaja ali polako, publika počinje da je traži na koncertima i konačno dobija zaluženo mesto. Ovu numeru sam pustila kao poslednju pre mog odlaska sa Radija B92 i nikada neću zaboraviti taj momenat kada Noel peva: „All we know is that we don’t know“, izlazim iz studija, grlim se sa kolegama… Ok, pala je i po koja suza. Nedugo posle, ovaj radio je prestao sa radom, a ti odlasci i dolasci i dalje traju. Definitivno, masterplan.

Foto:Privatna arhiva

Brus Springstin – “Bobby Jean”

I, kao treća, pesma koju smo svi proživeli na neki način. Brus Springstin – “Bobby Jean”. Odrastanje, stara, izbledela prijateljstva, ali ipak, svako ima nekog ili neku Bobby Jean koji ostaje u memoriji za ceo život. Bilo je raznih priča kome je zapravo posvećena, da bi na kraju, sam Springstin otkrio kako ovo jeste pesma o Litl Stivenu, prijatelju i kolegi iz benda, koji je u tom periodu napustio sastav ( da bi se, na sreću ipak vratio, kasnije). Ako išta ne propuštam u životu to su sigurno koncerti Brusa Springstina. Prošle godine u Monci se ponovo osetila ta energija karakteristična samo za ovaj bend, i koju je nemoguće opisati, osim da vam je puno srce mesecima… I da, i oni sviraju uživo “Twist and Shout”.

Bonus video: Branko Rosić u „Među nama“ povodom 25 godina serije „Sopranovih“: Oni su filmski Bitlsi

Koje je tvoje mišljenje o ovoj temi?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare